Covid-19

Masstestning ska stoppa smitta bland säsongsarbetare

1:58 min
  • Efter coronautbrott bland säsongsanställda i Jämtlands- och Härjedalsfjällen ska nu alla säsongsarbetare i Åre och Vemdalsområdet covidtestas.
  • I Åre ser man en stor minskning av antalet bekräftat smittade, från hälften av alla fall i regionen till 18 procent förra veckan.
  • Enligt smittskyddsläkare Micael Widerström beror minskningen på kraftfulla smittskyddsåtgärder som isolering, karantän, smittspårning och testning.

Den utökade testningen välkomnas av näringslivet i de två skidområdena.

– Regionen har erbjudit möjlighet att kunna screena all personal veckovis. För att vi ska få en trygghet och för att gästerna fortsatt ska känna att vi gör allt vi kan, säger Therese Sjölundh, VD på destinationsbolaget i Åre.

Först ut är Skistars personal, runt 800 personer. Säsongsanställda har de senaste veckorna stått för en stor del av andelen bekräftade fall i både Åre och Vemdalsområdet.

Förra veckan tvingades Storhogna Högfjällshotell stänga på grund av coronautbrott bland personalen. Även i Åre märks smittan bland företag i besöksnäringen.

– Det har ju varit många ställen där jag hört att köket har fått stänga och så där, säger Maria som jobbar på ett hotell i Åre.

Förra veckan fick Storhogna stänga. Är du orolig att det ska kunna hända här?

– Ja man har det i åtanke, vi vill inte att det ska stänga här heller liksom.

Även toppstugan på Vemdalsskalet har tvingats stänga på grund av smitta bland personalen och det är i Vemdalsområdet antalet bekräftade fall ökar just nu.

I Åre ser man däremot en kraftig minskning, från hälften av alla fall i regionen vecka 7 till 18 procent vecka 9. Micael Widerström, smittskyddsläkare vid region Jämtland Härjedalen säger att minskningen skett efter kraftfulla smittskyddsåtgärder.

– Vi ser att de insatser och den massiva smittspårning som är gjord har effekt på smittspridningen i Åreområdet.

Den utökade testningen gäller också andra arbetsplatser, som frisörer och matbutiker. Smittskyddsläkare Micael Widerström tror att insatserna snart synas även i Vemdalsområdet.

– Det här kommer, som jag bedömer, snabbt blåsa över även i Härjedalsfjällen nu när smittspårningen kommer igång ordentligt. Arbetsgivare och besöksnäringen jobbar väldigt intensivt tillsammans för att testa så mycket som möjligt, smittspåra, isolera och karantänsätta. Det är det som funkar.

Maria som arbetar på ett hotell i Åre tror också på utökad provtagning.

– Det är väl jättebra att man gör det. Så får man se hur allvarligt läget är, om det är folk som går runt med det här utan att de märker det.