Med anledning av avbrott under P1-morgons sändningar den 12 oktober

Under morgonen den 12 oktober drabbades ett våningsplan i Radiohuset i Stockholm av ett brandlarm. Larmet utlöstes av en detektor men vad vi vet inträffade ingen brand. Rutiner följdes för evakuering av delar av huset. Beredskapskanalen P4 fungerade hela tiden som den skulle. Petter Stenberg, tf teknikdirektör skriver om incidenten.

Det vi vet nu är att det inte var någon brand utan ett misstänkt kabelfel som gjorde att en detektor utlöste ett brandlarm i delar av Radiohuset i Stockholm under morgonen. I enlighet med våra rutiner utrymdes därför delar av Radiohuset i Stockholm och under denna tid flyttade sändningarna för P1-morgon från den ordinarie studion till en annan studio. Under den tid som den personal som ansvarar för sändningarna flyttade så spelades en slinga med musik och ett meddelande att det var problem med sändningarna i P1. Detta skedde både vid flytt från och flytt tillbaka till ordinarie studio.

På grund av utrymningen blev det också ett uppehåll i Sveriges Radio Finskas sändning i P2.

Alla sändningar är sedan 07.30 åter igång fullt ut.

Hela tiden har beredskapskanalen P4 fungerat som den ska. Vissa P4 kanaler kunde inte koppla in Radiosporten och Ekots nyhetssändning kl 07.00 men kunde hela tiden sända lokalt. Detta verkar inte ha varit specifikt relaterat till brandlarmet men det kommer vi förstås att följa upp på likväl som andra delar av incidenten. Det är viktigt att påpeka att hela tiden fungerade de funktioner inom företaget som ansvarar för Sveriges Radios beredskapsuppdrag. Det är P4 som är beredskapskanalen, inte P1. Planerna för våra olika kanaler ser olika ut där P4 har den största redundansen.

Det är förstås inte bra att sändningarna påverkas på det vis de gjorde och de exakta detaljerna för varför larmet utlöstes återstår att utreda. Vi har redan påbörjat en utvärdering internt av händelseförloppet för att kunna lära oss från det som hänt, behöver vi ändra våra rutiner kommer vi göra det.

Programverksamheten ser redan ett omedelbart behov av att vara tydligare gentemot publiken, och på ett bättre sätt hänvisa publiken i P1 till P4.

Petter Stenberg
tf Teknikdirektör, Sveriges Radio