Med vilken kvalitet strömmar Sveriges Radio?

Kvaliteten beror på vad det är du lyssnar på och vilken kvalitet du valt i appen Sveriges Radio Play eller i vår spelare på webben.

Direktlyssning i de flesta webbläsare

I de flesta webbläsare finns det två inställningar för ljudkvaliteten på våra kanaler, automatisk och begränsad. Den begränsade kvaliteten innebär att du får 48 kbps, och för mobiltelefoner och surfplattor är detta den inställning som är förvald.

På datorer är det den automatiska ljudkvaliteten som du får ifall du inte ändrat något. Med automatiska ljudkvalitet får du normalt en ljudström på 192 kbps. Om uppkopplingen tillfälligt blir sämre, kommer kvaliteten att sänkas automatiskt till 96 kbps, för att sedan öka ifall uppkopplingen blir bättre. Blir uppkopplingen ännu sämre, kan strömmen gå ned ytterligare, till 48 kbps.

Både på mobila enheter och på datorer kan du själv byta mellan begränsad och automatisk ljudkvalitet genom att klicka på pilen bredvid högtalaren i spelaren.

Direktlyssning i Play-appen

Appen Sveriges Radio Play för Android och för Ios har valen lite (48 kbps), lagom (96 kbps) och mycket (192 kbps). Du kan ställa in detta under Inställningar & Hjälp i menyn.

Både i de webbläsare där du kan välja mellan automatisk och begränsad ljudkvalitet och i appen Sveriges Radio Play kan du backa och pausera när du lyssnar på en kanal. Det format som används heter AAC.

Direktlyssning (kanaler) i Firefox med flera

I några webbläsare används en äldre spelare som bygger på andra ljudströmmar och delvis andra kvaliteter:

  • Firefox, alla plattformar
  • Internet Explorer lägre än 11
  • Internet Explorer 11 på Windows 7 och lägre
  • Safari lägre än 10 på Mac OS

När du lyssnar direkt på en kanal i dessa webbläsare kan du välja mellan tre kvaliteter: låg (64 kbps), mellan (128 kbps) och hög (192 kbps), allt i MP3. Det går inte att pausera eller backa i den direktströmmen.

Efterhandslyssning

Vid efterhandslyssning på ljudklipp och program kan du också välja kvalitet. Formatet är då AAC och kvaliteterna är 32, 96 respektive 192 kbps.

För poddfiler, alltså program som går att ladda hem permanent (till exempel avsnitt utan musik) är kvaliteten alltid 128 kbps, så valet låg (lite), mellan (lagom) eller hög (mycket) spelar inte någon roll.