Med vilken kvalitet strömmas Sveriges Radio?

Kvaliteten beror på vad det är du lyssnar på och vilken kvalitet du väljer i appen Sveriges Radio Play eller i vår spelare på webben.

Kanaler på vår hemsida

I de flesta webbläsare kan du välja mellan automatisk och begränsad ljudkvalitet på våra kanaler. Den begränsade kvaliteten innebär 48 kbps. För mobiltelefoner och surfplattor är den begränsade kvaliteten förvald.

Med automatisk ljudkvalitet får du oftast en ljudström på 192 kbps. Om uppkopplingen tillfälligt blir sämre, kommer kvaliteten att sänkas automatiskt till 96 kbps, för att sedan öka när uppkopplingen är bättre. Blir uppkopplingen ännu sämre, kan strömmen gå ned till 48 kbps. På datorer är du den automatiska ljudkvaliteten förinställd.

Både på mobila enheter och på datorer kan du själv byta mellan begränsad och automatisk ljudkvalitet. På datorn når du inställningarna genom att klicka på pilen bredvid högtalaren i spelaren. På mobilen når du inställningarna genom att trycka i någonstans i spelaren (var som helst utom på knappen för play/paus). I båda fallen fälls då en större version av spelaren ut, där du bland annat kan byta inställning för ljudkvalitet.

Kanaler i appen Sveriges Radio Play

När du lyssnar direkt på en kanal i mobilappen Sveriges Radio Play är kvalitetsalternativen lite (48 kbps), lagom (96 kbps) och mycket (192 kbps). Du byter ljudkvalitet under kugghjulet (Inställningar), som du hittar på Min sida i appens nederkant.

Du kan backa i en kanal

Både i appen Sveriges Radio Play och på vår hemsida, undantaget i vissa webbläsare (se nedan), kan du pausera och backa i upp till tre timmar när du lyssnar på en kanal. Tekniken vi använder för att det ska fungera kallas HTTP Live Streaming, eller HLS.

Firefox och Opera får en äldre spelare

Webbläsarna Firefox (på dator) och Opera (på dator/mobil) får en äldre version av webbspelaren med ljudströmmar i formatet MP3.

Även i den spelaren kan du byta ljudkvalitet, men valen blir då låg (64 kbps), mellan (128 kbps) eller hög (192 kbps). I denna spelare går det inte att backa i en kanal.

Direktlänkar och P2 i "premium-kvalitet"

Det går att lyssna på våra kanaler även utanför Sveriges Radios plattformar, antingen genom att hämta ljudströmmen via en extern portal (vilket många internetradio-mottagare gör) eller genom att själv spela upp en kanals direktlänk i en extern spelare:
Direktlänkar i olika kvaliteter finner du här.

Direktlänkar finns i de kvaliteter som vi använder på webben och i våra appar, med 192 kbps som högsta kvalitet. För P2 har vi dock även en ljudström i extra hög kvalitet, 320 kbps. Läs i vårt forum för teknisk support hur du kan lyssna på den ljudströmmen:
Lyssna på P2 med bättre ljudkvalitet (320 kbps)

Efterhandslyssning

Vid efterhandslyssning på ljudklipp och avsnitt av program kan du också välja kvalitet. Formatet är AAC och kvaliteterna är 32, 96 respektive 192 kbps.

För poddfiler, avsnitt som går att ladda hem permanent (till exempel avsnitt utan musik), är kvaliteten alltid 128 kbps. Valet låg/lite, mellan/lagom eller hög/mycket påverkar därmed inte poddfilerna.

Hur mycket data går det åt?

Så här mycket data förbrukas vid en timmes lyssning med de kvaliteter vi använder på Sveriges Radio:

  • 320 kbps: 144 MB

  • 192 kbps: 88 MB

  • 128 kbps: 59 MB

  • 96 kbps: 44 MB

  • 64 kbps: 29 MB

  • 48 kbps: 22 MB

  • 32 kbps: 15 MB