SVENSK VÄLJAROPINION

Medvind för L – motvind för MP

2:07 min
  • Liberalerna får 3,5 procent i majmätningen i Svensk väljaropinion, som är den sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

  • Samtidigt går det fortsatt trögt för Miljöpartiet som tangerar sin bottennotering på 2,9 procent från mars i år.

  • Det är nu ytterst jämnt mellan de båda politiska blocken där S, MP, C och V får tillsammans 49,4 procent och M, KD, L och SD samlar tillsammans 48,5 procent.

– Jag är jätteglad att vi har gått upp lite. Vi har en lång väg att gå. Jag hoppas att det är ett uttryckt för våra frågor som skola, integration och klimat, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Senast Liberalerna hade 3,5 procent i Svensk väljaropinion, var hösten 2020. Samtidigt fortsätter motvinden för Miljöpartiet, som med 2,9 procent tangerar sin bottensiffra från i mars i år. Partiet har enligt Kantas Sifos vd Toivo Sjörén inte gått bra i debatter, och språkrören har lågt förtroende.

– Men vi vet ju att miljöpartistiska väljare bestämmer sig väldigt sent, så de har ju kvar valrörelsen, så används den rätt, har partiet säkert chanser att komma in, säger han.

Även Centerpartiets kurva lutar neråt och partiet får i maj 6,0 procent, vilket innebär ett tapp med nästan en tredjedel av partiets väljare om man jämför med valet 2018. Partiets balansakt mellan regeringssidan och Ulf Kristersson-sidan är inte lätt, säger han.

– Det kan ju vara positivt om många väljare ligger i mitten. Men det kan ju också uppfattas att man inte har någon egen politik utan att man vacklar fram och tillbaka. Och uppenbarligen har man förlorat på den position som man har, säger Toivo Sjörén.

I övrigt är det ganska odramatiskt i opinionen för enskilda partier. Socialdemokraterna får 31,7 procent, Moderaterna 21,2 procent, Sverigedemokraterna 18,1 procent. Kristdemokraterna landar i majmätningen på 5,7 procent och Vänsterpartiet på 8,7 procent.

Det mest spännande enligt Toivo Sjörén på Kantar Sifo är hur lite som nu skiljer blocken åt. Tar man med både Miljöpartiet och Liberalerna, som ju inte når upp till riksdagsspärren i majmätningen, och räknar Centerpartiet till Socialdemokraternas lag, så skiljer det nu mindre än en procentenhet mellan de båda sidorna. 49,4 procent för vänsterblocket 48,5 procent för högerblocket.

– Så det har jämnat ut sig. Det betyder att det är är ett öppet lopp när det bara är tre månader kvar till valet, säger Toivo Sjörén.