Mer än 100 ton narkotika smugglas till Sverige varje år

3:24 min

Ungefär 100 till 150 ton narkotika smugglas in i Sverige varje år. Det är som en stor industri, skriver polisen i en ny rapport. Polisen visste inte att det kom så mycket narkotika till Sverige. Det säger polischefen Linda H Staaf till SVT.

– Narkotikasmugglingen till Sverige idag uppgår till 100-150 ton årligen vilket är betydligt mer än tidigare studier visat, säger Linda Staaf.

Förra året hackade polisen i Frankrike ett hemligt chattforum. Det kallas Encrochat och där kommunicerar kriminella personer med varandra om brott. Polisen i Sverige har läst meddelanden i Encrochat från svenska kriminella om brott i Sverige. Till exempel narkotikabrott. Nu har polisen skrivit en rapport om smugglingen av narkotika till Sverige. Det rapporterar Ekot.

Kriminella smugglar dubbelt så mycket narkotika till Sverige som polisen trodde. Det mesta är cannabis. Mer än hälften av all smugglad narkotika är hasch. 22 procent är marijuana. Sen kommer kokain och amfetamin.

Det mesta körs in med lastbilar över Öresundsbron. Polisen har hittat 84 ledare för smugglingen. De är män mellan 30 och 39 år. De flesta bor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men flera ledare bor också i Spanien. Några av dem odlar cannabis i Spanien.

Polisen har också hittat bevis i Encrochat för mutor och korruption. Kriminella har försökt muta poliser, advokater, politiker och tjänstemän med pengar, säger Linda H Staaf.

– Det kan vara frågan om inom bankväsendet, advokater, frågan om korruption inom myndigheter, säger Linda Staaf.

Flera av dem har tagit emot pengar för att hjälpa de kriminella att begå brott. Till exempel finns det en person på en bank som hjälper kriminella att låna pengar i banken. Polisen utreder nu flera brott om mutor eller korruption.