Migrationspolitiken har åter blossat upp som en het fråga i USA

6:12 min
  • Under de senaste månaderna har kommit hundratusentals flyktingar och migranter över gränsen från Mexiko.
  • Debatten handlar om hur USA ska hantera invandringen framöver.
  • Donald Trump ville se en mur mot Mexiko för att stoppa så många som möjligt, medan president Joe Biden har talat om ett mer generöst mottagande av flyktingar och migranter.

En flygplatshangar, en sporthall eller kanske ett danshak - lokalen här på 15 South street i staden McAllen där Katolska välgörenhetsorganisationen, Catholic charities, tar emot flyktingar och migranter för att hjälpa dem vidare i USA, ser ut som allt annat än något kyrkligt.

Hallen är stor och full med barn som rasar omkring och mammor och pappor i 20-30 årsåldern, som väntar på att bli uppropade. Kanske är det den stora bardisken och hyllorna bakom med olika schampon, hudkrämer och hygienartiklar som för tankarna till annat.

En som väntar här är 29-årige Israel Juc som tillsammans med sin 6-årige son nått hit till Texas från Guatemala.

– Läget är katastrofalt i Guatemala med all korruption och mycket brottslighet, säger han. Regeringen och polisen gör inget åt det.  Vi andra letar därför efter vägar att ta oss ur denna situation.   

Israel jobbade som försäljare men utan någon fast anställning. Nu har han lämnat sin fru kvar och tagit med sig sonen för att nå sin kusin i Chicago. Hade han kommit som ensamstående hade han avvisats raskt igen, men barnfamiljer släpps nu igenom sedan Joe Biden tillträdde som president.

29-åringen säger att de mötte hot flera gånger på vägen, bland annat kom några ur knarkkartellen ombord på bussen. Han litar inte heller mer på mexikansk polis och än på brottslingarna.

Vi gör intervjun utanför på gatan. En minibuss bromsar in och ett ungt, svart par med en liten dotter kliver ur för att få hjälp.

De visar sig vara från Burkina Faso i Västafrika, ett land där islamistiska terrorister utför alltfler dåd, våldtar och mördar, där flickor lever farligt och där åtminstone en halv miljon människor under förra året tvingades fly sina hem. Paret framför mig säger att de i första hand flydde för att rädda sin dotter från omskärelse, ett ingrepp många flickor dör av, enligt pappan.

Deras flykt startade redan den 5 januari med flyg till Ecuador, därifrån har de sedan gått till fots i tre månader genom Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua och så vidare.

Den amerikanska gränspolisen tvingar inte längre tillbaka barnfamiljer till Mexiko eller splittrar dem inte heller som under Donald Trumps två sista år, utan myndigheterna för en del av migranterna hit till Katolska välgörenhetsorganisationen, som hjälper dem att hitta bussar vidare in i USA och få kontakt med släktingar och vänner här.

Hur barnfamiljernas asylansökningar kommer att behandlas är ännu inte klart. Det gäller att de absolut på något sätt kan få ett juridiskt ombud, säger nunnan Norma Pimentel, annars är chansen att få stanna lika med noll. 

Hon nekar helt till att det skulle vara president Joe Bidens uttalanden om ett generösare mottagande som lett till den kraftiga ökningen av migranter nu. Antalet nyanlända stiger och sjunker i takt med vilka narrativ, som smugglarna lyckas sprida.

 – De gör allt för att tjäna pengar på utsatta människor, säger hon.

Norma Pimentel menar att smugglarna lurar människor med falska förhoppningar och att USA inte nödvändigtvis nu genast blivit mer öppet.

President Joe Biden vill ge alla en rättvis chans att pröva sitt fall till skillnad från Donald Trump, men familjerna är inte garanterade en framtid här bara för att de har nått hit. Smugglarna vet det.
Israel Juc från Guatemala medger att han har betalat en smugglare men inte hur mycket.

I mars registrerade gränspolisen drygt 170 000 migranter och om var och en av dem betalade, säg 3000 dollar, så tjänade de inblandade smugglarna över en halv miljard dollar på en månad.