Milda symptom av Corona ger bra skydd mot smittan

1:44 min

Om du har haft en lättare sjukdom med covid-19 så kan du ha antikroppar, alltså skydd mot Corona, i minst ett år. Det visar ny forskning i Sverige. Om du bara haft en mild sjukdom av viruset covid-19 så har du ändå antikroppar enligt forskarna.

Antikropparna skyddar också mot den mer smittsamma deltavarianten av coronaviruset.
Forskaren Charlotte Thålin säger att hon är glad över detta.

– Det är ju betryggande att man verkar få så pass bra immunitet efter en infektion. Eftersom de här antikropparna binder till deltavarianten så talar de för att man har ett gott skydd även mot att bli infekterad, inte bara mot att bli sjuk.

I undersökningen tittade forskarna på en grupp som blev sjuka under våren förra året. De hade inte vaccinerat sig. Åtta av tio av dem som hade en lätt sjukdom med coronaviruset fick antikroppar.
De hade fortfarande antikroppar ett år senare.

Forskaren Charlotte Thålin säger att även om du varit sjuk i covid-19 så behöver du ändå vaccinera dig. Då får kroppen ett ännu bättre skydd mot coronapandemin.

– Så tycker vi ju att man ska vaccinera sig även om man haft infektionen, för vi ser att hos dom som har haft infektionen som tar första sprutan så stiger nivåerna jättemycket. Så man kan absolut bättra på immunförsvaret med att vaccinera sig.