P4 ÖREBRO GRANSKAR

Miljonbelopp från Alsalamskolan gick till isländsk moské

1:55 min
  • P4 Örebro kan idag avslöja att minst 1.2 miljoner kronor från stiftelsen bakom Alsalamskolan i Örebro har betalats ut till organisationen som driver en moské i Reykjavik på Island. Pengarna kopplas ihop med ett lån som stiftelsen tagit.

  • Skolan har funnits i Örebro i snart 20 år och har de senaste åren fått runt 50 miljoner kronor per år från Örebro kommun för att driva förskolan och skolan. Men granskningen visar att långt ifrån alla pengar gått till skolverksamheten.

  • "Det har funnits ett behov av pengar till stiftelserna i både Island och Norge som delvis mötts av finansiärer från Saudiarabien. Men skolstiftelsen i Örebro har varit en väldigt penningstark aktör då de genom sin skolverksamhet dragit in många hundra miljoner i välfärdspengar", säger Magnus Normark som är analytiker på totalförsvarets forskningsinstitut.

P4 Örebro kunde under måndagen avslöja att hundratusentals kronor från den kommunala skolpengen använts till resor och hotell runt om i världen. Men även att stora överföringar gjorts till ett företag som drivs av anhöriga till skolstiftelsens vd.

Men under 2019 och 2020 så betalade stiftelsen även 1.2 miljoner kronor till den muslimska organisation som driver en moské i Reykjavik.

Betalningarna har redovisats som förskottsbetalning på ränta på ett lån på drygt 8 miljoner kronor från den isländska organisationen.

– Det finns indikationer på att den här svenska stiftelsen har försett de andra skandinaviska stiftelser med pengar helt enkelt, säger Magnus Normark på FOI.

Stiftelsen har kopplingar till Saudiarabien, något som vi tidigare har rapporterat om. Och frågan är hur pengarna och kopplingen till Saudiarabien påverkat skolverksamheten i Örebro.

– En aspekt är ju varifrån pengarna kommer. För med pengarna finns det stora risker att det följer förpliktelser eller inflytande från där pengarna kommer, säger Magnus Normark.