Miljöpartiet ska jobba mer för klimat och välfärd

3:45 min

Miljöpartiet hade ett stort möte i helgen, en kongress. Där bestämde partiet att de ska jobba mer för att klimatet ska bli bättre. Mer pengar ska gå till klimat och välfärd, sade språkröret Märta Stenevi på mötet.

– Nu är det dags att göra mer, dags att öka takten i klimatomställningen och därför vill vi investera 100 miljarder per år i klimatomställning och välfärd för att bygga ett modernt grönt folkhem.

Det sa språkröret Märta Stenevi. Miljöpartiet har ingen partiledare, utan två språkrör, en man och en kvinna.

Miljöpartiet vill att fler ska kunna köra elbil på landsbygden, och i städerna ska det bli färre bilar. Istället ska det bli lättare att cykla eller att åka med kollektivtrafik. Miljöpartiet vill också att industrin ska ha mer el från vind och vattenkraft, till exempel.

Partiet vill också minska skillnaderna mellan fattiga och rika. De vill ta bort karensdagen, den första sjukdagen när man inte få någon ersättning. Och så vill de höja skatten på kapital. De som har mycket pengar ska betala mer i skatt, sade språkröret Per Bolund.

– Den som har mycket kapital och höga kapitalinkomster faktiskt ska bidra mera till vår gemensamma välfärd, sade Per Bolund i Ekot.

Miljöpartiet sitter i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna. Partiet har samarbetat med partier både till höger och vänster i politiken förut. Men efter nästa val kommer de inte att samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna, partierna längst till höger i politiken. Det är för att de samarbetar med partiet Sverigedemokraterna, som är emot invandring.

Miljöpartiet startade på 1980-talet av miljöaktivister. De är ett litet parti i riksdagen. I det senaste valet hade de bara lite mer än fyra procent av rösterna. Men språkröret Per Bolund vill att partiet ska växa. Det ska vara ett parti för alla, inte bara de som redan är miljöaktivister, sade han.

– Miljöpartiet ska inte bara vara ett parti för dem som har solceller på taket, äger en elbil eller bara äter vegetariskt. Jag vill att Miljöpartiet ska vara ett parti för alla, alla som vill se ett hållbart klimat, som vill se en grön planet i framtiden.