Ukraina

Ministern: Vi förbereder oss för det värsta

1:55 min
  • Ukrainas ledning utesluter inte en direkt militär intervention från Ryssland, säger landets vice utrikesminister till Ekots korrespondent.
  • Nu vädjar man till omvärlden om hjälp.
  • ”Ryssland är redo att gå till verket när som helst”, säger Ukrainas vice utrikesminister.

Ukrainas ledning utesluter inte en direkt militär intervention från Ryssland.
Det säger landets vice utrikesminister Vasyl Bodnar till Ekots korrespondent.
Och nu vädjar man till omvärlden om hjälp.

– Vi förbereder oss för det värsta och vi är beredda på att försvara oss. Det här är på riktigt, de har sin utrustning på plats. Ryssland är redo att gå till verket när som helst, säger Ukrainas vice utrikesminister Vasyl Bodnar och räknar upp alla de vapenslag man genom sin underrättelsetjänst säger sig veta att Ryssland har placerat ut. Stridsvagnar, robotsystem, krigsfartyg.

Vasyl Bodnar kommer med andan i halsen ut från den gigantiska byggnaden i Kiev som rymmer Ukrainas utrikesministerium. I går tog de emot de tre baltiska staternas utrikesministrar och efter vår intervju ska Vasyl Bodnar iväg och avlägga rapport inför FN. Igår var hans chef, utrikesminister Dmytro Kuleba i Natohögkvarteret i Bryssel.

– Vi vet inte vilken hjälp vi kan vänta oss från omvärlden om Ryssland skulle invadera. Nu försöker vi ta reda på det, säger Vasyl Bodnar.

Om en verklig militär intervention faktiskt finns med i de ryska planerna är mycket oklart. Många menar att det skulle kosta Ryssland alldeles för mycket och att det snarast handlar om någon form av förhandlingstaktik.

I Moskva säger man att den senaste tidens stora truppuppbyggnad utmed Ukrainas gränser är ett svar på vad man säger är ett militärt hot från Nato. Att Ryssland skulle förbereda sig för krig är en ren verklighetsförfalskning, sa igår ryska UD:s talesperson Maria Zacharova.