EKOT PÅ PLATS I TEXAS

Minst 19 barn döda i skolskjutning – ”Folk är förtvivlade”

2:08 min
  • I USA har minst 19 barn och två vuxna skjutits till döds i samband med en skolskjutning i Uvalde i Texas.

  • Enligt polisen är det en ensam 18-årig man som är misstänkt för att ha genomfört skjutningen på grundskola med eleverna som är mellan 7-10 år gamla.

  • Den misstänkte gärningsmannen, som dog under skjutningen, ska själv ha varit hemmahörande i Uvalde där skjutningen inträffade, en liten stad med 15 000 invånare utanför San Antonio i Texas.

Det var omkring lunchtid på tisdag som en gärningsman tog sig in i på Robb Elementary School i Uvalde i Texas och begick den andra dödligaste skolskjutningen i USA:s historia.

– Dom här barnen är mellan 8 och 10 år, berättar Ekots USA-korrespondent Cecilia Khavar från universitetssjukhuset i San Antonio, dit skadade från skjutningen förts.

Minst 19 barn och två vuxna dödades i skjutningen. Den 18-åring som pekas ut som gärningsman ska även ha skjutit sin farmor eller mormor innan han tog sig till skolan.

– Det råder sorg på många håll runt om i USA, folk är förtvivlade, säger Cecilia Khavar.

På sjukhuset i San Antonio vårdas nu tre barn och en vuxen, två av dem i kritisk tillstånd. På ett sjukhus i Uvlade vårdas ytterligare fyra personer.

Utredningen visar att gärningsmannen agerat ensam, berättade polischef Pete Arredondo på en pressträff. Enligt honom går eleverna på skolan i årskurs två till fyra.

I ett känslosamt tal igår kväll krävde president Biden strängare vapenlagar.

– Bland politiker började debatten om vapenlagar omedelbart när det stod klart hur allvarlig skolskjutningen var, men känslorna är starkare än vanligt, berättar Cecilia Khavar.

Det går drygt 500 skolbarn på Robb Elementary School, den övervägande majoriteten är av latinamerikanskt ursprung och de flesta är ekonomiskt missgynnade, rapporterar The New York Times.

Uvalde är ett litet samhälle med omkring 16 000 invånare som ligger omkring 10 mil från den mexikanska gränsen.