RFSL-fallet

Misstänkt olagligt register utreds

1:59 min
  • I samband med utredningen mot den tidigare RFSL-anställde mannen som nyligen åtalats för våldtäkt mot asylsökande hittade polisen ett misstänkt olagligt register.  
  • I databasen listas känsliga uppgifter om de som sökt sig till RFSL Stockholm, exempelvis personernas sexuella läggning, ålder och nationalitet, visar Ekots granskning.
  • RFSL har avböjt att kommentera uppgifterna om registret.

För ett par veckor sen åtalades en man, tidigare anställd på RFSL Stockholm, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av fyra unga män som sökt sig till RFSL. De unga männen är samtliga hbtq-personer som sökt asyl i Sverige och den åtalade mannen hade som uppgift att försöka stötta dem i asylprocessen.

Men något som i nuläget inte ingår i den utredningen eller åtalet handlar om vad polisens genomgång av mannens privata dator visat.

Ekot kan i dag berätta att utredarna, när de granskade datorns innehåll, hittade en excel-fil med namn och känsliga uppgifter om de asylsökande offren och om andra klienter som sökt sig till RFSL.

– Det här är ett dokument som vi hämtat från hans dator i hans bostad. I den här finns det en sammanställning på klienter han har haft under den här tiden, och där bland annat målsäganden finns. Sedan, vad som exakt ingår i sammanställningen, kan jag faktiskt inte kommentera, säger åklagare Reena Sarwar.

Men Ekots granskning av utredningshandlingar visar att Excelfilen totalt innehåller uppgifter om 303 personer. Deras namn, nationalitet, och ålder finns nedtecknade. Även om de är bisexuella, transpersoner, homosexuella eller hetero.

Sandra Friberg är docent i civilrätt vid Uppsala universitet. Hon säger att det här är att betrakta som känsliga personuppgifter:

– Ett sånt här slags register är problematiskt ur flera aspekter. De uppgifter som du nämner här leder tankarna direkt till att man i dataskyddsförordningen skiljer på "vanliga personuppgifter" och "känsliga personuppgifter", som hälsa, etnisk ursprung och sexuell läggning. Och det är normalt förbjudet att hantera sådana personuppgifter, säger Sandra Friberg.

Det är oklart om det är den åtalade mannen som skapat registret eller om han tankat ner den till sin dator från någon annanstans, skriver polisens utredare i de handlingar som Ekot gått igenom.

En person som arbetat i RFSL-projektet med just den här gruppen asylsökande hbtq-personer uppger för Ekot att de på grund av på GDPR-lagstiftningen aldrig samlade sådan känslig information i excel-filer. Men personen säger sig samtidigt inte veta om det kan vara skapat av någon annan på RFSL.

Ärendet med registret är polisanmält i början av mars i år och en förundersökning är inledd, visar anmälningsuppgifter som Ekot begärt ut från polisen.

RFSL Stockholm vill inte kommentera fallet med excel-filen som hittats på mannens dator förrän efter att rättegången, som startar i morgon tisdag, är över.