Moderaterna kritiserar regeringens förslag på lagar om migration

3:13 min

Moderaterna tycker inte om regeringens förslag på ny migrationspolitik. Moderaterna menar att förslagen gör så att det blir större invandring till Sverige. Men Vänsterpartiet tycker att reglerna blir för hårda.

Regeringen presenterade förslag på nya lagar om migration igår. En del är att regler som finns idag ska fortsätta gälla. Till exempel att alla som får asyl ska få tillfälligt uppehållstillstånd. En del regler ska bli hårdare. Till exempel hårdare krav för att få permanent uppehållstillstånd. Och några regler blir mindre hårda. Det blir lite lättare att få stanna i Sverige av särskilda skäl, som kallas humanitära skäl. Det kan gälla för en del av de ensamkommande ungdomar som fått stanna i Sverige för att gå på gymnasiet. De kan få en ny chans att stanna, trots att de inte har asylskäl.

Moderaterna vill att Sverige ska ha mindre invandring än idag. Men Moderaterna säger att regeringens förslag gör så att det blir fler invandrare istället. Och Moderaterna tycker inte att de ensamkommande ungdomarna ska få en ny chans att stanna i Sverige. Maria Malmer Stenergard är politiker i Moderaterna.

– Regeringen har ju gått fram med förslag på förslag för att genomföra lättnade för den här gruppen, men fått nej av riksdagen. Och då går man den här vägen istället, säger Maria Malmer Stenergard.

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska ta emot nästan inga invandrare. Partiet tycker inte om regeringens förslag. Partiledaren Jimmie Åkesson säger att de kommer försöka stoppa förslagen i riksdagen, och de kommer ändra lagen om de vinner i valet. Det säger han till nyhetsbyrån TT.

Vänsterpartiet är också kritiska, men de tycker att reglerna blir för hårda. De tycker det är mycket dåligt att alla som får asyl ska få ett tillfälligt uppehållstillstånd. Så var det inte förut i Sverige, innan 2016. Christina Höj Larsen är politiker för Vänsterpartiet. Hon säger att tillfälliga uppehållstillstånd gör att människor lider och blir otrygga. "Tillfälliga uppehållstillstånd gör Sverige till ett sämre land att leva i", säger hon till nyhetsbyrån TT.

Regeringen vill att de nya lagarna ska börja gälla den 20 juli. Men först måste politikerna i riksdagen rösta om förslagen.