Regeringskrisen

Moderaterna sträcker ut en hand till Centerpartiet

1:52 min
  • Två dagar innan statsminister Stefan Löfven behöver ge besked om han ska utlysa extraval eller ej finns fortfarande inga besked om en lösning på regeringskrisen.
  • Samtidigt konkretiserar i dag Moderaterna sin utsträckta hand till Centerpartiet med sex punkter som de menar att C kommer få lättare att få igenom tillsammans med M.
  • Partiets vice ordförande Elisabeth Svantesson säger till Ekot att ”vi har stor samsyn mellan C och M i många frågor”.

Stefan Löfven kom hem från EU-toppmötet i Bryssel på midsommaraftons eftermiddag och "arbetar för att lösa situationen" meddelar Socialdemokraterna.

Förutom regeringskollegan Miljöpartiet är Centerpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna de som på förhand pekats ut som aktuella för samtal men inte heller där vill någon kommentera mer om vad som händer just nu.

Liberalernas partiledning sa så sent som i torsdags att beskedet om att stödja ett borgerligt regeringsunderlag med Ulf Kristersson som statsminister står fast och att det inte är aktuellt att förnya januariavtalet.

Men Ekot erfar att det på mötet med partistyrelsen och riksdagsgruppen i torsdags fanns flera som ifrågasatte beslutet att så kategoriskt avfärda ett förnyat samarbete med regeringen. De har vädjat om att inte försätta Liberalerna i en situation där det blir extraval och hoppas fortfarande att partiledningen kan ändra sig - om de ställs inför fullbordat faktum och hotet om ett extra val blir reellt.

Samtidigt konkretiserar idag Moderaterna sin utsträckta hand till Centerpartiet i ett dokument där de för fram sex sakfrågor som Centerpartiet kommer få lättare att få igenom tillsammans med Moderaterna enligt partiets vice ordförande Elisabeth Svantesson.

– Vi har stor samsyn mellan Centerpartiet och Moderaterna i många frågor, exempelvis ekonomiska frågor men också skogsfrågor, vi har ett dokument där vi jobbat fram de reformerna där vi är övertygade om och vet att ifall Centerpartiet vill få igenom de frågorna så är de bäst att de stöttar en borgerlig regering och inte en vänsterregering, säger Elisabeth Svantesson (M).

Elisabeth Svantesson säger till Ekot att hon på lördagskvällen kommer att söka kontakt med Centerpartiet kring de sex punkterna.

  • Förenklade 3:12-regler.
  • Skattefrihet för ISK-sparande.
  • En omfattande skattereform.
  • Endast de delar av skogsutredningen som värnar snarare än hotar enskilda skogsägares äganderätt ska genomföras.
  • Ett nytt markförsäljningsprogram.
  • En ny jaktlagsutredning.