Moderaterna vill använda terrorlagar mot kriminella gäng

2:41 min

Moderaterna vill använda terrorlagar mot de kriminella gängen. Det sa partiledaren Ulf Kristersson i ett tal i helgen.

Mycket av den politiska debatten handlar just nu om våldet från de kriminella gängen. Nu säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att de kriminella gängen är som terrorister. Deras brott hotar samhället. Därför måste man använda lika hårda lagar mot dem som mot terrorister. Det sa Ulf Kristersson i ett tal som han höll igår söndag. Alla partiledare håller tal i slutet av sommaren.

– De kriminella gängen har blivit Sveriges inhemska terrorister. Attackerna påminner ju mer och mer om terrordåd. Och vi har nu nått en punkt, där lagstiftningen måste anpassas efter hoten, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna har en lista med tio förslag mot gängkriminalitet. De vill till exempel ha dubbelt så hårda straff för gängkriminella. De vill att polisen ska kunna övervaka telefonsamtal till och från personer i kriminella gäng, redan innan de har gjort något brott. Och de vill att en person som är medlem i ett kriminellt gäng ska utvisas, om hen inte är svensk medborgare.

Regeringen vill också ha hårdare lagar mot gängkriminella. De vill också att polisen ska kunna övervaka kriminella gäng, utan att de är misstänkta för något särskilt brott. Till exempel lyssna på telefonsamtal och läsa digitala meddelanden. Regeringen har beställt en utredning om hur man kan göra en sådan lag. Redan nu jobbar de med ett förslag om hårdare straff för gängkriminella.

Men Moderaterna tycker att regeringen är alldeles för långsam. Det går att rösta igenom de här förslagen i riksdagen redan nu, tycker partiledaren Ulf Kristersson.

– Regeringen är orimligt långsam. Det regeringen inte har lyckats göra på sju år skulle vi kunna göra på ett år, säger Ulf Kristersson.