Musikhjälpen samlar in pengar för att barn inte ska behöva arbeta

1:51 min

I december varje år sänds Musikhjälpen i radio och tv. Syftet är att samla in pengar till folk som har det svårt. Nu är det bestämt att årets pengar ska gå till att minska barnarbetet i världen.

Programmet Musikhjälpen har sänts varje år sedan 2008. Tre kända personer sitter i en studio och pratar och spelar musik. Programmet pågår dygnet runt i en vecka. Det sänds från ett glashus som står mitt i en svensk stad. I år ska glashuset stå på ett torg i Norrköping.

Artister kommer till glashuset och spelar musik. Och man samlar in pengar på många olika sätt. Till exempel kan man betala för att önska en låt som spelas i programmet. Förra året samlades 48 miljoner kronor in.

Nu är det bestämt att årets pengar ska gå till människor som arbetar för att minska barnarbetet i världen, alltså att barn tvingas arbeta när de borde gå i skolan.

Lina Linderoth Asp är producent för programmet Musikhjälpen. Hon säger att barnarbetet minskade under många år, men att det börjat öka igen. Och att det därför är viktigt att ge stöd till dem som försöker minska barnarbete.

- Man har kunnat se en minskning av barn som tvingas till arbete under de senaste 20 åren. Men nu har den trenden vänt och börjat öka igen. Det känns viktigt att göra något här och nu, säger Lina Linderoth Asp till P3 Nyheter.

Musikhjälpen börjar den 13 december.

lättsvenska@sverigesradio.se