Mycket populärt att skaffa hund under pandemin

1:54 min

Många i Sverige har skaffat hund under coronapandemin. Redan 2020 var det en stor ökning. Men förra året var det ännu fler som skaffade hund.

Förra året registrerades 78 000 nya hundar i Sverige, skriver myndigheten Jordbruksverket. Det är en ökning med nio procent jämfört med 2020. Jämfört med 2019 är det en ökning med 25 procent.

Ökningen beror på att många kunnat jobba hemma under pandemin, tror Jordbruksverket. Det är labrador retriever och schäfer som är de mest populära hundarna. 

Linda Loftås från Norrköping är en av många som skaffat hund under pandemin. Hennes hund heter Archie. Hon säger att det är ett större ansvar än vad hon trodde. Det känns som ett lika stort ansvar som att ha ett litet barn, säger hon till SVT.

– Jag tror att det är för att de kan jobba hemifrån och då kan du ju också ha en hund kring benen när du är hemma. Det är ett större ansvar än vad jag trodde. Det är som att skaffa småbarn igen på sätt och viss.

Kamilla Allberg har ett dagis för hundar i Umeå. Hon har märkt att många hundar som är födda under pandemin har svårt att vara ensamma. De blir väldigt oroliga och de kan skälla och tugga på saker, säger hon till SVT.

– Vi får hit hundar som aldrig har varit själva eller som blir väldigt ängsliga så fort de lämnas. Och oftast då lever om, ljudar, gråter och skäller.