Mycket skräp vid stränder i Sverige

1:34 min

Skräpet i haven ökar. Det visar undersökningar från organisationen Håll Sverige rent. På stränderna på västkusten är det väldigt mycket skräp som kommer in från havet. Mest är det plast. Kusten är en av de skräpigaste kusterna i hela Europa.

Olle Smedberg jobbar med att plocka skräp på västkusten. Han är förvånad över hur mycket plast som han hittar vid klipporna. Det är mycket mer skräp än vad han trodde.

– Det är bra mycket mer skräp än vad jag trodde innan jag började jobba med det här. För ofta finns ju skräpet i skrevor där man inte själv lägger till privat.

På en och en halv timme har Olle Smedberg och de andra som städar på stranden samlat ihop sex säckar skräp. De har städat 20 mil längs västkusten i sommar och hittat 11 ton skräp.

De senaste åren har det blivit ännu mer plast i haven. Det säger chefen för Håll Sverige rent Johanna Ragnartz. Hon säger att när folk använder mycket plats så slängs också mycket plast i naturen och i haven.

– Det är enormt mycket plast som produceras. Ju mer plast som produceras desto mer plast läcker. Och ju mer plast som hamnar i vattnet desto mer plast kommer upp på våra stränder. Och desto mer skräp blir det Så att det är helt enkelt som en ond spiral.