DO

Myndighetens tipsfunktion läckte personuppgifter

2:05 min
  • Personuppgifter har läckt ur tips och klagomål som lämnats in till Diskrimineringsombudsmannen (DO), kan Ekot avslöja.
  • När tipsare slagit larm via myndighetens webbplats har information om exempelvis hälsa och arbetsplats skickats till ett utomstående företag.
  • Efter kontakt med Ekot har myndigheten anmält sig själv till Integritetsskyddsmyndigheten, säger DO Lars Arrhenius.

Den som råkat ut för diskriminering på grund av saker som ålder eller funktionsnedsättning har i ett års tid kunnat lämna tips och klagomål på Diskrimineringsombudsmannens webbplats. Tipsaren kan välja att vara anonym.

Men när Ekot fyller i Diskrimineringsombudsmannens formulär skickas information därifrån vidare till ett företag som hjälper myndigheten att förstå hur besökarna använder webbplatsen.

– Det är väldigt känsliga uppgifter. Människor vänder sig till oss vid upplevelser av diskriminering. Det ska inte råda några som helst tvivel om att man känner sig trygg när man vänder sig till oss, säger DO Lars Arrhenius.

Det som går iväg vid Ekots test är till exempel en beskrivning av händelsen, hälsoinformation, den arbetsplats vi anger och vår ip-adress, en personuppgift som i förlängningen kan användas för att identifiera enskilda personer.

Informationen delas trots att vi anger att vi vill vara anonyma.

Myndigheten har tidigare trott att alla uppgifter i klagomålen skyddas av kryptering, säger Lars Arrhenius.

Efter att Ekot tagit kontakt stänger myndigheten sitt tipsformulär och tar bort flera så kallade spårningsverktyg på sin webbplats.

– Jag ser ytterst allvarligt på det här. Att det har skett menar jag är fel, och det ändrar vi på nu, säger Lars Arrhenius.

Uppgifter har inte gått iväg varje gång någon fyllt i myndighetens formulär, men Lars Arrhenius uppskattar att man av misstag har delat uppgifter ur omkring 500 inkomna klagomål.

– Jag skulle vilja säga att det är allvarligt om en anmälan gått iväg och nu verkar det som att det är många fler. Min uppfattning är att det inte ska användas den här typen av verktyg, säger Lars Arrhenius.

Efter kontakt med Ekot anmälde Diskrimineringsombudsmannen händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten.