Något färre är arbetslösa länge

2:21 min

Antalet personer som varit utan jobb i ett år eller mer ökar inte längre. Det visar en ny undersökning som Arbetsförmedlingen har gjort. Istället minskar den arbetslösheten lite.

I september var det 186 000 personer som var långtidsarbetslösa, jämfört med 188 000 personer i augusti. Långtidsarbetslös är man om man varit arbetslös i ett år eller mer.

Annika Sundén jobbar på Arbetsförmedlingen. Hon säger att långtidsarbetslösheten fortfarande är hög, men att den under de senaste veckorna minskat lite.

-Långtidsarbetslösheten är på en fortsatt hög nivå men har under de senaste veckorna planat ut och det är en svag trend nedåt.

Just nu är 388 000 personer registrerade som arbetslösa. På ett år har arbetslösheten totalt minskat från ungefär 9 procent till 7,5 procent.

Men samtidigt som arbetslösheten fortfarande är hög så finns det brist på arbetare i hela landet, säger Arbetsförmedlingen. Många arbetsplatser söker personal och vill till exempel anställa ingenjörer och undersköterskor. Nu när Corona-restriktionerna nästan försvunnit, söker många restauranger servitörer och kockar.

Annika Sundén säger att bristen på arbetare i restauranger beror på att många restauranger vill anställa personal samtidigt. De tävlar därför om samma personal.

- När alla drar igång samtidigt och vill anställa så konkurrerar de om samma arbetskraft. Och då blir det tillfällig brist på till exempel servitörer och restaurangbiträden, säger Annika Sundén på Arbetsförmedlingen.