POLISENS TILLVÄXT

Många tomma platser inför kommande polisutbildning

2:02 min
  • Nästan hälften av studieplatserna till landets olika polisutbildningar – som börjar i januari – står tomma.

  • Förra veckan hade totalt 570 personer antagits till dom drygt 1020 platserna.

  • Polismyndigheten påpekar att antagningsprocessen fortsätter fram till och med januari samt att det finns ett löpande intresse.

Polisutbildningen finns vid fem lärosäten i Sverige. Det går att studera både på plats och på distans. Totalt finns 1020 studieplatser för kommande terminsstart i januari nästa år. Förra veckan hade 570 personer fått en bekräftat antagning.

Nästan hälften av studieplatserna står alltså i nuläget tomma. Antagningsprocessen fortsätter dock fram till och med januari – och Polismyndigheten uppger att det finns ett löpande intresse. 

– När det gäller den pågående antagningen så kan vi se att det finns ett stort intresse för att bli polis, det är något som vi gläds åt. Samtidigt vill vi att fler ska söka till oss, vi behöver blir fler poliser, säger Mattias Dejke som är samordnare för polisens tillväxt.

Sedan ett par år tillbaka är polisutbildningen kopplad till de olika Polisområdena och några av dessa har svårare än andra att fylla platserna.

Till exempel i Halland och i Norrbotten – där var till exempel bara tre av 21 platser fyllda förra veckan, enligt Ekots uppgifter.

En förklaring till detta är den låga arbetslösheten och industrins behov av arbetskraft, säger John Lindström, tillförordnad polisområdeschef i Norra Lappland.

– Det medför en viss problematik och detta har vi sett i Malmfälten en längre tid. Det är som ung lätt att få jobb, det finns en stor arbetsgivare och man får bra betalt, säger han.

För att öka intresset att studera till polis har man i Norrbotten nu beslutat att den som anställs själv ska få bestämma var i länet man vill jobba – tidigare kunde myndigheten bestämma var den nyutbildade polisen skulle hamna.

– Bor jag till exempel i Gällivare, Jokkmokk eller Kiruna och kanske har familj, så ska det finnas en säkerhet att man vet var man kommer att hamna. Då har vi i alla fall tagit bort den barriären, säger John Lindström.