
Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio
DDIGITALA KRÄNKNINGAR
Emil om nätmobbning: Väldigt hård jargong i grabbgänget
- Digitala kränkningar, mobbning och hot i mobiler och på nätet bland allt yngre skolelever upplevs som ett växande problem bland rektorer.
- Kajsa Reitz, föreläsningsansvarig på Novahuset i Linköping som arbetar förebyggande mot våld och kränkningar ute på skolor vill se fler aktiva vuxna i barnens digitala miljöer.
- Barn som P4 Östergötland talat med säger att tonläget kan vara hårt och påverka skolarbetet.
Totalt skickades enkäten till 3 744 e-postadresser runt om i landet. 1066 rektorer svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 28,5 procent (undersökningen är inte statistiskt säkerställd).
Så gjorde vi undersökningen
- Sveriges Radios enkät med frågor om digitala kränkningar skickades till alla låg- och mellanstadierektorer i landet vars e-postadress fanns angiven i Skolverkets skolenhetsregister.
- Totalt skickades enkäten till 3744 e-postadresser.
- Vi fick 1066 giltiga svar, vilket ger en svarsfrekvens på 28,5 procent.
- Mottagarna hade mellan den 14 maj och 6 juli 2021 på sig att svara på enkäten.
- Det är en för låg svarsfrekvens för att dra generella slutsatser om hur vanligt det är med kränkningar i låg- och mellanstadiet.
Exempel på frågor i enkäten
- Har du under det senaste läsåret fått kännedom om att elever på din skola/dina skolor i åk F-6 har utsatts för kränkningar/mobbning/hot via mobilappar/internet? (Oavsett om det skett på skoltid eller på elevernas fritid.)
- Upplever du att det bland eleverna på din skola/dina skolor blivit vanligare med kränkningar/mobbning/hot via appar/internet under de senaste åren?
- Upplever du att digitala kränkningar är något som krupit ner i åldrarna på din skola/dina skolor de senaste åren?
- Kan du ge exempel på någon händelse där en elev utsatts för kränkning/mobbning/hot via mobilapp/internet?