Nio av tio vill vaccinera sig mot covid-19

2:40 min

Nio av tio i Sverige vill ta vaccin mot covid-19. Det visar en undersökning som företaget Novus har gjort för Sveriges Radio. Mustafa Alayan i Ystad är en av dem som vill vaccinera sig.

– Absolut. Jag är 70 år, och det är nödvändigt att vara med och skydda mig själv och samhället omkring mig, säger Mustafa Alayan till P4 Malmöhus.

Mustafa Alayan väntar på att få vaccinera sig. Han tar gärna Astra Zenecas vaccin också, om Sverige börjar använda det igen.

De flesta i Sverige vill vaccinera sig mot covid-19, visar undersökningen. Ungefär 16 000 svenskar mellan 18 och 84 år har svarat. Novus gjorde undersökningen i februari. Det var innan Sverige pausade Astra Zenecas vaccin. Därför gjorde Novus en ny mätning, efteråt. De frågade 1000 personer och fick samma svar. Nio av tio vill ta vaccin.

Ellinor Södergren på Gotland tycker att man har ett ansvar att vaccinera sig för att skydda andra.

– Man har ett ansvar. Vi som vill och kan ta vaccin, att man gör det, säger Ellinor Södergran till P4 Gotland.

Bara sex procent svarade att de inte vill vaccinera sig mot covid-19. Och en del har inte bestämt sig än. Maria Hane i Norrsundet utanför Gävle vill vänta lite, säger hon.

– Nej, jag törs inte än. Jag vill avvakta och se. På grund av allt man har hört om att det kan finnas biverkningar. Man blir ju så påverkad av media och allting.

Men Lennart Magnusson i Karlstad har redan fått sina två doser vaccin. Nu längtar han efter att träffa barnbarn och vänner, men först ska han gå på restaurang.

– Jag ska gå på restaurang och sätta mig. Det ser jag fram emot faktiskt.

Det säger Lennart Magnusson i Karlstad till P4 Värmland. Ekot rapporterade.