Nöjeslivet i Peru öppnar trots oro för ny coronavåg

4:58 min
  • Peru är det land i världen som har flest döda i covid-19 förhållande till folkmängden. 
  • Efter 18 månader av hårda restriktioner håller landets kultur- och nöjesliv på att öppna upp på nytt – detta trots varningar för en tredje pandemivåg.
  • Ekots korrespondent Ivan Garcia har besökt en scen i en källarlokal i huvudstaden Lima och träffat komikern Andy Amable.

Tre medelåldersmän står på scenen, det är september och vi är i en källarlokal i stadsdelen Miraflores i den peruanska huvudstaden Lima.

Ett rött draperi och scenen är det enda som påminner om en teatersalong, publiken sitter runt små bord och konsumerar utsökta kycklingbitar med pommes frites och nån lätt dricka.

Lokalen rymmer 100 personer men maxgränsen är 50, det har bara gått en månad sen myndigheterna lättade på corona-restriktionerna för offentliga platser.

En av männen på scenen är den 42-årige komedianten Andy Amable.

Det här fenomenet måste ha ett namn, säger Andy Amable och berättar: Folk är rädda i början, men efter en stund av skratt och dricka så släpper de helt och hållet och åtminstone för en stund glömmer de pandemin.

Det här är den tredje föreställning med publik som Andy och hans två kollegor har haft sen pandemins början – mellan mars 2020 och augusti i år gick det inte.

När pandemin kom, så var det två tre månader av fruktan, folk dog runt omkring oss, vi var som handlingsförlamade, berättar Andy.

Enligt en kartläggning gjord i Lima så ställdes 400 tusen kultur- och nöjesaktiviteter bara i huvudstaden de första fyra månaderna med pandemin.

I samband med det förlorade 24.000 personer sina kontrakt. En av dem var Andy Amable.

Efter den första chocken kom frågorna, "vad ska vi göra", berättar Andy idag. Lösningen blev föreställningar online, dvs på internet.

Andy arrangerade en nationell humortävling som sen blev regional i Sydamerika.

Det som blev bra med den nya normaliteten är att tekniken tillät oss att göra saker som annars inte var möjliga, som att samla humorister från flera provinser eller till och med från flera länder till humortävlingar.

Men det gav inga intäkter och besparingarna höll på att ta slut, berättar Andy Amable.

Då började han uppträda på större privata tillställningar, såsom bröllop eller födelsedagar. Det gick bra i några månader … jag kunde åtminstone fylla kastrullen med soppa, säger Lima-komedianten.

Men guldtiden tog slut när den andra corona-vågen slog till med all kraft vid årsskiftet i Peru.

Det blev sämre och sämre i februari och mars, svårast var det i april.

Då hade Peru klättrat upp i den dystra dödlighetstabellen och intagit första platsen.

200.000 peruaner har dött i covid-19 hittills.

Först i början av september lättade myndigheterna på restriktionerna, dock samtidigt som de varnade för en tredje våg som kan skörda ytterligare 60.000 människoliv.

Andy Amable förstår att pandemin inte är över-

Men han hoppas att samhället inte stängs helt igen. Det var ett misstag att stänga förra gången, många dog ändå, säger han

Folk behöver samvaro, säger den 42-årige komedianten som roar Lima-bor varje kväll med sina relationsskämt, där temat är typiskt för den fortfarande härskande patriarkala latinamerikanska humorn: Relationen mellan den jobbiga dominanta kvinnan och den stackars förtryckte mannen.

Det skulle inte gå hem i Sverige längre – men det gör det här i denna lika ojämställda som ojämlika region.

Säger Andy Amable som går iväg för att hoppa upp på scen igen inför nattens sista föreställning.