SKAPAR DEBATT

Norges nya regering vill ha mer samtal med Ryssland

1:58 min
  • Norges nya regering vill ha mer samtal och lugnande fredsaktiviteter med grannlandet Ryssland, men det har skapat debatt i Norge.

  • ”Fiske och sjöräddning är lugnande sätt att samarbeta i en tid av ökade spänningar”, säger Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt från Arbeiderpartiet till Ekot.

  • Högerpartiet Høyre visar oro för mer eftergivenhet mot Ryssland men enligt Huitfeldt ligger politiken fast sen Nato-inträdet.

Norges nya regering vill ha mer samtal och lugnande fredsaktiviteter med grannlandet Ryssland, men det har skapat politisk debatt i Norge. Det behövs mer samtal i en tid av spänningar, enligt Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt.

- Mitt första möte som utrikesminister var med den ryska utrikesministern. Jag mötte honom i Tromsö och jag planerar också att åka till Moskva nästa år. Så det är viktigt att vi fortsätter samarbetet med Ryssland i en tid när konfliktnivån i den delen av världen har ökat, säger Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt i en intervju med Ekot.

Norge har både havs - och landgräns mot Ryssland. Fiske och sjöräddning är lugnande sätt att samarbeta, enligt Norges utrikesminister från socialdemokratiska Arbeiderpartiet. 

-Vi vill arbeta med lugnande aktiviteter, samtal och samarbeta med fiske, sökinsatser och sjöräddning för vi tror att det är ett viktigt fredsprojekt. Vi önskar inte heller militär eskalering eller upprustning i våra områden, säger utrikesministern. 

Högerpartiet Høyre, som suttit i regering fram till i höstas, kommer med kritik om att det kan betyda en ändrad linje i norsk utrikespolitik. Oron gäller mer eftergivenhet mot Ryssland. Men enligt utrikesminister Anniken Huitfeldt har politiken inte förändrats.

- Vi har inte ändrat rysslandspolitiken. Den ligger fast sen vi blev medlemmar i i Nato 1949. Vi är beroende av Nato:s avskräckande förmåga eftersom en av Rysslands största militärbaser ligger några kilometer från vår gräns, säger Huitfeldt till Ekot.

Men samtidigt betonar hon att det inte är någon ökad spänning mellan länderna vid gränsen.

- Det är viktigt att understryka att vi upplever inte någon styrkeuppbyggnad i nordområdena så det är fortfarande låg spänning i norr, säger Norges utrikesminister.