VINDKRAFT

Norsk dom som ger renägare rätt mot staten kan ha betydelse i Sverige också

Svenska samernas riksförbundsjurist ser Norska Høyesterettens, norska Högsta domstolens dom, som gav renägare rätt mot norska staten, som en seger. Wik-Karlsson menar att domen kan få betydelse även i Sverige.

Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist i Svenska samernas riksförbund menar att det är en seger att domen i norska Högsta domstolen som enhälligt gav rätt till renägarna i Fovsen-Njaarkes renbetesdistrikt, använde sig av internationell rätt.

– Internationella rätten har faktiskt betydelse i enskilda länder. Att samiska näringar, renskötseln i det här fallet inte får slås ut av ekonomiska intressen, som en vindpark i det här fallet, säger förbundsjuristen.

Läs mer om Fosen-saken hos NRK Sápmi.

I klippet hör du SSR:s förbundsjurist Jenny Wik-Karlsson förklara varför domen är viktig även på svensk sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio