Nu är oppositionens budgetar klara

3:56 min

Nu har alla partier i oppositionen presenterat sina förslag till budget. Där skriver de vad de vill göra med statens pengar. Det gör de varje höst och vår, efter att regeringen presenterat sin budget.

Moderaterna tycker att jobben och tryggheten är viktigast. De vill ge mer pengar till polisen, domstolarna och tullen för att minska brotten. De vill också ha längre fängelsestraff för till exempel kriminella som är med i gäng.

Moderaterna vill minska långtidsarbetslösheten med hälften på tre år. Idag är nästan 200 000 personer långtidsarbetslösa. De har inte jobbat på mer än ett år. För att klara det vill de ha låg invandring och bättre integration. Idag är två av tre långtidsarbetslösa födda i ett annat land. Moderaterna vill också ha fler praktikplatser, nystartsjobb, där staten betalar en del av lönen och sänkt skatt för långtidsarbetslösa som får jobb.

Kristdemokraterna vill också ha fler nystartsjobb och sänkt skatt för långtidsarbetslösa som får jobb. De tycker också att jobben och tryggheten är viktigast. Men de vill också ge mer pengar för mer personal i vården.

Sverigedemokraterna, SD, vill att bara svenska medborgare och EU-medborgare som bor i Sverige ska ha rätt till bidrag. Det gäller till exempel barnbidrag, bostadsbidrag, föräldrapenning och garantipension, som alla har rätt till idag. SD vill ha en utredning om det. Partiledaren Jimmie Åkesson tror att färre invandrare vill komma till Sverige om det blir svårare att få bidrag. Det säger han i P1-morgon.

– Att det också kommer att påverka hur många som kommer att söka sig till Sverige. Det blir lite mindre attraktivt att söka sig till just Sverige, säger Jimmie Åkesson.

Moderaterna och Kristdemokraterna säger att förslaget är i rätt riktning. De andra partierna i riksdagen tycker att det är ett dåligt förslag, som ökar segregationen i samhället.

Vänsterpartiet vill ge mer pengar till äldreomsorgen, vården, järnvägen och till kollektivtrafiken. De vill minska arbetslösheten till fyra procent. Idag är mer än 8 procent arbetslösa. Partiet vill också ge tusen kronor extra till de pensionärer, sjuka och arbetslösa som har minst pengar.