Nu får man inte fika och äta tillsammans med andra i köpcentrum

3:17 min

Från idag måste man sitta ensam när man äter eller fikar på restauranger och caféer i köpcentrum. Det har Folkhälsomyndigheten bestämt. Det är för att minska trängseln ännu mer.

De nya reglerna gäller för caféer och restauranger som ligger inne i gallerior och köpcentrum. Regeln är att man bara får sitta ensam och äta eller fika där. Man får inte sitta i en grupp med andra personer. Men en förälder får ha barn med sig, och en funktionshindrad person kan sitta tillsammans med sin assistent.

Folkhälsomyndigheten har bestämt den nya regeln för att minska trängseln ännu mer. De har redan sagt att man ska gå och handla i butiker ensam, inte tillsammans med andra. Det gäller för alla butiker, som matbutiker, klädbutiker och annat.

Det är okej att gå in ensam på ett köpcentrum och handla något man behöver, och sedan gå ut igen. Men man ska inte stanna kvar länge och umgås med andra personer. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till tidningen Dagens Nyheter.

Visita är en organisation för hotell och restauranger. Organisationen är väldigt kritisk till den nya regeln. De tycker inte att man ska ha regler för restauranger, för att minska trängseln i köpcentrum. Stefan Lundin är jurist på Visita. Han tycker att det är en obegriplig regel. Det säger han till Ekot.

– Det går ju inte att förstå varför det just i restauranger i gallerior skulle behövas en sån begränsning, att man ska äta en och en vid samma bord. Det finns ingen rim och reson i detta, säger Stefan Lundin.

Oscar Jansson bor i Göteborg. Han tycker den nya regeln är tråkig, men förstår den också. Han litar på att de som bestämmer reglerna har bättre koll på läget än han själv har.

– Det känns som att de har bättre koll på läget än vad jag har. Jag litar på att det de säger är det rätta liksom. Men ja, tråkigt, säger Oscar Jansson till P4 Göteborg.

Från idag måste också alla restauranger och caféer stänga sin servering klockan 20.30. Man får alltså inte sitta på plats och äta efter den tiden. Men de får sälja take away-mat efter klockan 20.30, om kunderna kan hålla avstånd till varandra. Det har Folkhälsomyndigheten bestämt.