Nu har alla partier lagt sina förslag till budget

2:55 min

Nu har alla partier kommit med sina förslag om vad de tycker att statens pengar ska användas till nästa år. Flera partier vill satsa mer pengar än regeringen på att stoppa brott i Sverige.

Den tjugonde september kom regeringen med sitt förslag om statens pengar. Nu har alla partier som inte är med i regeringen kommit med sina förslag. Moderaterna är Sveriges näst största parti, efter Socialdemokraterna. De tycker att regeringen gör för lite för att stoppa brott i Sverige. Nu vill Moderaterna att Sverige ska lägga mer pengar på rättsväsendet nästa år. Rättsväsendet består av polis, domstolar och kriminalvård. De vill att pengarna bland annat ska gå till polisen och fler platser i fängelser.

Sverigedemokraterna vill också ge mer pengar till polis och åklagare, och att pensionerna ska höjas. Det vill partiet betala med att sänka biståndet. Bistånd är pengar som Sverige ger till andra länder för att de ska kunna utvecklas.  Oscar Sjöstedt är den som ansvarar för de ekonomiska frågorna i Sverige demokraterna. Statens pengar tillhör de som betalat skatterna i Sverige, säger han:

- Det här är de svenska skattebetalarnas pengar till att börja med. Och de ska gå till svenska behov, som jag ser det.

Vänsterpartiet vill istället ge mer pengar till klimatsatsningar, sjukvård och satsningar på de som har det svårt. Det vill de betala med ökade skatter.

Fredrik Furtenbach är politiskt expert på Sveriges Radio. Han tror att flera partier till höger om regeringen senare kan komma överens om en budget tillsammans. Han säger att partierna till höger har många idéer som är lika. Till exempel vill alla satsa mer mot brottsligheten. Om de kommer överens om en budget är det inte säkert att riksdagen röstar ja till regeringens budget. Då kan det bli oppositionens budget som gäller.

- Det kommer nog bli ett möjligt alternativ till höger om regeringen, med Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och kanske liberalerna.  Deras förslag har rätt många likheter. De vill alla satsa mer än regeringen på rättsväsendet.