Nu har första snön fallit i norr

1:48 min

Nu är vintern på väg. I alla fall i norra Sverige. Igår föll den första snön i Övertorneå, i Norrbotten. Det säger meteorologen Jannicke Hansen Geitskaret till SVT.

– Ja, idag har vi fått säsongens första snöfall över bland annat Övertorneå och Kiruna, säger meteorologen Jannicke Hansen Geitskaret.

Igår kväll snöade det på flera platser i Norrbotten. Fem centimeter snö lade sig på marken som ett vitt täcke. Många blev överraskade. Det var ovanligt tidigt.

I fjällen, vid berget Kebnekajse, har det redan snöat. Det är Sveriges högsta berg. Där är det ofta snö hela året. Den första snön brukar falla i augusti.

Men på platser nedanför fjällen, som i Övertorneå och Kiruna, så brukar det inte snöa i september. I vanliga fall brukar det inte snöa förrän i oktober. Det säger meteorologen Jannicke Hansen Geitskaret till SVT.

– Det är ovanligt tidigt med snöfall så här i början av september, normalt sett så brukar den första snön komma nån gång under första halvan av oktober, säger Jannicke Hansen Geitskaret.