Nu kan man anmäla sig till Högskoleprovet

2:02 min

Idag öppnade anmälan till Högskoleprovet, den 24 oktober. Men färre personer än vanligt får göra provet, på grund av pandemin.

Högskoleprovet är ett stort prov för att visa vilken kunskap man har inom flera olika ämnen. Man kan använda resultatet för att komma in på universitet och högskolor. Högskoleprovet kan vara väldigt viktigt för de som vill studera på utbildningar som är svåra att komma in på. Till exempel utbildningen för att bli läkare. Eller för personer som inte fick så bra betyg i gymnasiet.

I vanliga fall kan man göra högskoleprovet en gång på våren och en gång på hösten. Men förra året fanns det bara ett tillfälle. Vårens högeskoleprov 2020 blev inställt på grund av coronapandemin. Hösten 2020 och våren 2021 blev det högskoleprov, men många färre än vanligt fick göra proven, för att minska risken för smitta. Så blir det den här hösten också.

I vanliga fall får alla som anmäler sig göra provet. Men nu kan högst 40 000 personer göra provet. Det är bara personer som är 19 år och äldre som kan anmäla sig. I vanliga fall får man göra provet när man går i gymnasiet också.

Idag öppnade anmälan till höstens högskoleprov. Man kan anmäla sig fram till 31 augusti, om inte platserna tar slut innan dess.