Nu säljer barn majblommor – men bara på webben

2:49 min

Nu säljer barn majblommor. Pengarna går till att hjälpa andra barn som har det svårt. Men i år försäljningen helt digital.

Majblommor har funnits i över hundra år. Det är små blommor i papper eller plast, som man kan sätta fast på sin jacka. Majblomman har en ny färg varje år. Årets majblomma har flera färger, säger Maylin Lövgren Sarmiento i Karlskrona till P4 Blekinge.

– Den är jättefin. Röd, orange, rosa. Jättefina färger.

Barn som säljer majblommor får behålla tio procent av pengarna. Resten av pengarna går till organisationen Majblomman. Den hjälper barn i familjer som inte har så mycket pengar.

Barn brukar gå runt på stan och till grannar och sälja majblommor. Men i år säljer barnen majblommorna digitalt istället. Varje barn har en egen webbshop. De kan skicka länken till webbshoppen till vänner och familj, sprida den i sociala medier och på andra sätt. De som köper majblommor i webbshopen får blommorna hem till sin brevlåda.

Elis Lind i Hultsfred säljer majblommor i år. Han tror att det kan bli lite svårare att sälja när det är en digital butik. Det säger han till P4 Kalmar.

– Alltså, jag tror det kommer gå ganska bra, men kanske inte lika bra som när man går runt och säljer. För att, när man går runt och säljer då kan man ju, alltså man kan gå till folk och fråga dem, säger Elis Lind.

Maylin Lövgren Sarmiento i Karlskrona säger att hon nog kommer få lite hjälp från sina föräldrar.

– Nä jag får väl ta in mamma och pappa så de får hjälpa lite, men annars tänker jag på släktingar, grannar och så, säger Maylin Lövgren Sarmiento till P4 Blekinge.

Förra året sålde inga barn majblommor, på grund av pandemin. Organisationen Majblomman samlade in pengar digitalt istället, men det blev mycket mindre än vanligt. Ungefär hälften så mycket pengar. Samtidigt är det fler och fler barnfamiljer som behöver ekonomisk hjälp under pandemin. Det säger organisationens chef Tove Lindahl Greve.

– Därför är det ju mer angeläget än någonsin att stötta en organisation som vår. För pandemin har ju gjort att de barnfamiljer som redan innan hade ont om pengar har fått det tuffare.