Nu startar unikt OS – utan publik men med fantastiska sportögonblick

Vi vet inte riktigt vad vi har att vänta oss i Tokyo men vi hoppas på massor av fantastiska sportögonblick för våra lyssnare, skriver Markus Boger, chef på Radiosporten inför OS och Paralympics i Tokyo.

Skulle det bli ett OS eller inte? Ja, det har varit frågan ända sedan spelen sköts upp i mars 2020. Den 23 juli startar trots allt Olympiska spelen i Tokyo men det blir ett annorlunda OS. Restriktionerna och regelverken är omfattande och rörelsefriheten är begränsad för både aktiva och medier. I juli beslutades att spelen äger rum utan publik på läktarna.

Vi på Sveriges Radio har naturligtvis frågat oss hur vi skulle ta oss an detta på bästa sätt för lyssnarna. Vi har gjort bedömningen att vi vill utnyttja våra exklusiva sändningsrättigheter maximalt, och ge lyssnarna den bästa bevakningen genom att vara på plats. Radiosporten har en egen trupp på 28 personer som jobbar vid mikrofonerna i Japan och många fler kollegor som jobbar hemifrån Sverige.

Det kommer att bli ett speciellt OS för kollegorna som reser till Japan, men efter att ha vant oss vid att jobba med restriktioner både hemma och utomlands, står vi rustade att kunna arbeta säkert och samtidigt kunna erbjuda mycket sport till alla.

OS är ett unikt sportevenemang som äger rum vart fjärde år och intresset hos vår publik är massiv. Bredden av idrotter under sommar-OS förenar många i sportintresset. Därför är vi stolta över att vi som enda public service bolag har exklusiva sändningsrättigheter och kan erbjuda allt vårt innehåll till alla som vill.

Ett OS ger alltid möjligheten att lära känna nya länder och kulturer. Denna gång när så få kan vara på plats i Japan, blir den rollen ännu viktigare för oss som är där. Förutom Radiosportens medarbetare kommer kollegorna från Ekot att rapportera om Japan, dess människor, kultur och politik.

Bara sport, bara sport, bara massor utav sport

Som Galenskaparna sjöng om Radiosporten 1982 kommer det att bli mycket sport i radio en tid framöver. OS-tävlingarna börjar kl. 02.00 svensk tid och avslutas ca 15.00-16.00. P4 kommer att vara den huvudsakliga sportkanalen men OS-sändningarna kommer även att höras i P3 under veckodagarna mellan ca 08.00-09.15. Det gör vi för att kunna erbjuda lokala nyheter och uppdateringar i P4 även under den mest intensiva tävlingsperioden.

Vi anpassar även tablån för några av våra större program som P4 Extra (som senareläggs till kl. 15.00 varje dag). Melodikrysset siktar vi på att sända precis som vanligt på de aktuella lördagarna, men med brasklappen att vi inte kan styra över OS-programmet och när de viktigaste händelserna äger rum. Det kan bli en krock här och var, men vi ska försöka göra våra lyssnare så nöjda som möjligt.

En grupp som kanske inte kommer att vara helt nöjda är de som vill lyssna på våra sändningar från utlandet. Tyvärr går det inte att lyssna på Radiosportens OS-sändningar utanför Sveriges gränser på grund av att vi inte har rättigheter till det. Det är lika för alla länder.

Nu laddar vi för invigning och många spännande ögonblick! Allra först ut, redan på onsdag 21 juli kl. 10.30 i P4, tjuvstartar OS med de svenska fotbollsdamerna som möter världsettan USA. Vågar vi hoppas på ett världsrekord från Duplantis? Guld för Sarah Sjöström igen trots skadan? Medalj för någon av Sveriges duktiga ryttare? Kanske ett finaldrama med våra fotbollsdamer? Medaljchanserna är många så räkna med nagelbitare och stor dramatik.

Följ Radiosportens rapportering från OS i Sveriges Radio-appen, i FM-sändningarna, i sociala medier och på sverigesradio.se. Sommar-OS 2021 (som rent formellt heter Tokyo 2020) invigs 23 juli kl. 13.00 svensk tid och avslutas 8 augusti. Paralympics äger rum mellan 24 augusti till 5 september.

Välkommen till Sommar-OS och Paralympics med Radiosporten!

Markus Boger

Chef, Radiosporten