PRESSMEDDELANDE 2022-05-12

Ny dokumentärserie: ”Det Nya Norrland” – om människorna i en grön revolution

Det pågår en revolution i Sverige. Gröna batterier, fossilfritt stål och nya metallgruvor i norra Norrland ska göra Sverige världsledande i klimatkampen. Priset är mer än tusen miljarder kronor och stora ingrepp i naturen.  Industriernas framväxt i klimatomställningens namn innebär att grönt ställs mot grönt och ett nytt Norrland, och Sverige, tar form.  Dokumentärserien ”Det Nya Norrland” är ett unikt tidsdokument där vi möter människor vars öde satts i rullning av den globala klimatomställningen. Premiär 16 maj i P1.

– I dag kallas regionen för Sveriges Silicon Valley där green tech ska frodas sida vid sida med billig fossilfri energi. Behovet av arbetskraft är rekordstort och upp till 100 000 personer kan komma att flytta till regionen inom de kommande 15 åren. Vi vill i serien lyfta fram människorna i det nya Norrland och vad som står på spel för dem, säger Niklas Zachrisson, producent och en av programledarna i serien.

I serien möter vi åttabarnsmamman Léa som lämnar sin lägenhet Skåne och flyttar till Skellefteå för att bli operatör i den nya batterifabriken. Vi träffar toppadvokaten Chana från USA som satsar allt på en kommersiell arbetsförmedling i Luleå, det unga paret som tagit över familjegården i Kräkånger och lever ett nytt slags bondeliv där direktförsäljning går att leva på. Vi möter även riskkapitalisten som startade den gröna revolutionen och renskötaren som lider av världens högsta dieselpriser och vi får följa med aktivisten som uppfattar revolutionen som naturförstörande och en ny form av ”grön kolonialism”.  

För över hundra år sedan skulle de norrländska naturrikedomarna och den nya gruvindustrin frälsa Sverige. Föreställningen om det “Arktiska eden” och “Framtidslandet” skulle modernisera regionen och få människor att flytta norrut istället för till Amerika. Kritiker varnade då för förstörd natur och kultur i den industriella revolutionens spår. Retoriken känns igen och föreställningarna återvänder. Kan det nya Norrland, denna gång, komma runt problemen som då uppstod med miljöförstöring, avbefolkning, utanförskap och fattigdom? 

Serien sänds i 5 avsnitt med start måndag 16 maj kl. 11.04 i P1 och första programmet släpps som podd kl. 06.00 samma dag.

Pressbilder:

Niklas Zackrisson och Joseph Knevel, producent och programledare.
Foto: Mattias Ahlm, SR

Chana Svensson och Markus Gustafsson
Foto: Niklas Zachrisson, SR

Chana Svensson
Foto: Niklas Zachrisson, SR

Léa Montin och Adam Montin
Foto: Joseph Knevel, SR


För ytterligare information, kontakta:

Niklas Zachrisson, producent och reporter
niklas.zachrisson@sr.se

073-712 73 40

Joseph Knevel, reporter
joseph.knevel@sr.se

070-999 62 48

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
Ulrika.salander@sr.se

073-773 54 10