Ny mätning av opinionen: Det skulle folk rösta på idag

3:45 min

Liberalerna skulle inte sitta i riksdagen om det var val idag. Färre personer vill rösta på Liberalerna nu än i det förra valet till riksdagen. Det visar en ny mätning från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Det är tråkigt, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom till Ekot.

– Ja men det är klart att det är jättetråkigt, tråkiga siffror att läsa.

Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Det frågar statistiska Centralbyrån, SCB, två gånger om året. Det är den största mätningen av folkets opinion. Ungefär 4 300 personer har svarat.

Moderaterna är Sveriges näst största parti. De hade nästan 20 procent av rösterna i det förra riksdagsvalet. Idag skulle de få tre procent mer. Moderaterna är det parti som har ökat mest i mätningen.

Socialdemokraterna, hade 28 procent i förra valet. De skulle få ungefär lika många röster idag. Sverigedemokraterna hade 18 procent och Vänsterpartiet åtta procent av rösterna i valet. De skulle få ungefär en procent mer idag.

Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna har förlorat folkets stöd, visar mätningen. För att få sitta i riksdagen och bestämma, så måste ett parti få minst fyra procent av rösterna. Miljöpartiet skulle bara få 3,9 procent om det var val idag. Liberalerna skulle bara få 2,5 procent. De har aldrig haft så lite stöd.

Liberalerna har bytt sida i politiken. Efter förra valet samarbetade de med regeringen och Centerpartiet. Men nu vill de samarbeta med Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna istället. Det har varit stora konflikter om det i partiet. Därför har Liberalerna förlorat stöd, tror partisekreteraren Juno Blom.

– Nej men jag tror att det handlar mycket om att vi internt har haft en tuff period, sen har det ju också varit en tid av turbulens i politiken generellt sett.

Det är nästan ett år kvar till nästa riksdagsval. Det blir den 11 september 2022.