Afghanistan

Väpnad motståndsrörelse mot talibanerna har samlats i bergen

2:16 min
  • En väpnad motståndsrörelse mot talibanerna organiseras nu i Afghanistan, ledd av landets tidigare vicepresident Amrullah Saleh, som nu utropat sig till agerande president.
  • Tusentals soldater ska ha tagit sig till Panjshirdalen 15 mil norr om Kabul för att ansluta sig till motståndsrörelsen.
  • Även tusentals civila ska ha sökt tillflykt i Panjshirdalen, som nu är det enda område i Afghanistan som inte kontrolleras av talibanerna.

En väpnad motståndsrörelse mot talibanerna håller på att organiseras i Afghanistan, ledd av landets tidigare vicepresident Amrullah Saleh. Han har nu utropat sig till agerande president, och deklarerat att han aldrig kommer att underkasta sig talibanerna.

Vicepresident, eller nu då agerande president, Amrullah Saleh har tagit sig till Panjshirdalen, cirka 15 mil norr om Kabul. Där har han tillsammans med bland annat landets försvarsminister Bismillah Mohammadi svurit att fortsätta kampen mot talibanerna.

Panjshirdalen är nu det enda område i Afghanistan som talibanerna inte kontrollerar.

Enligt obekräftade uppgifter ska tusentals afghanska soldater tagit sig till området för att ansluta sig till motståndsrörelsen. Några av dem ska ha lyckats ta med sig stridsvagnar och stridsfordon. Vissa av spillrorna av den afghanska armén verkar alltså hålla på att samla ihop sig. Tusentals civilpersoner ska även ha sökt tillflykt i Panjshir.

Panjshirdalen är ett svårtillgängligt bergsområde, och har alltid varit det område där motståndet mot talibanerna varit som starkast. Det var där Norra Alliansen bildades, den väpnade grupp som ledde motståndet mot talibanerna förra gången de hade makten, mellan 1996 och 2001. Det var Norra Alliansen, som 2001 med amerikanskt stöd intog Kabul och kastade ut talibanerna.

En av Norra Alliansens befälhavare då var den nu agerande presidenten Amrullah Saleh. Han är född i Panjshir. Och han har nu även fått stöd av den mäktige milisledaren Ahmad Massoud, son till den numer närmast legendariske Ahmad Shah Massoud, som grundade Norra Alliansen men dödades 2001.

I söndags, samtidigt som Kabul föll till talibanerna, tweetade agerande president Amrullah Saleh att han citat ”aldrig någonsin kommer att knäböja för de talibanska terroristerna. Aldrig.” Slut citat.

Norra Alliansens gamla flagga ska nu åter ha hissats i Panjshirdalen. Och det verkar som att det nu finns ett alternativ för alla de afghaner som inte vill leva under talibanernas styre, annat än att fly från landet – väpnat motstånd. Agerande president Salehs nya motståndsrörelse innebär en möjlighet och ett hopp för alla de afghaner som avskyr talibanerna och som är beredda att strida för sin frihet.