Clubhouse

Oklart hur ny social app lagrar information

1:54 min
  • Det sociala nätverket Clubhouse växer i Sverige men en del ifrågasätter hur appen kartlägger personer som inte använder den.
  • En tysk dataskyddsmyndighet granskar nu om appen följer EU:s dataskyddslag och utfallet kan få betydelse i Sverige.
  • “En stor mängd individer har drabbats”, säger Johannes Caspar, som är chef för Hamburgs regionala dataskyddsmyndighet. Ekot har sökt Clubhouse för en kommentar.

Bland appen Clubhouses svenska användare finns politiker, journalister och näringslivsprofiler som har gått med efter att ha fått en inbjudan.

En del användare har valt att dela med sig av sina telefonböcker, vilket också för med sig att appen kartlägger personer som ännu inte har skaffat ett konto.

Bara genom att ingå i någon annans telefonbok kan alltså en utomståendes namn, och information om hur många andra användare de känner, dyka upp när deras bekanta använder appen.

Att samla information om icke-användare kallas ibland för att skapa “skuggprofiler” och har till exempel vållat kritik när Facebook-ägda Whatsapp ägnat sig åt det.

Den regionala dataskyddsmyndigheten i Hamburg, som nyligen utfärdade böter i mångmiljonklassen i ett fall som rörde modejätten H&M, ifrågasätter nu om appen följer EU:s dataskyddslag.

Förutom kartläggningen av utomstående handlar det om hur företaget lagrar röstinspelningar och om att de själva hänvisar till amerikansk lagstiftning och inte den som gäller i Europa, säger myndigheten till Ekot.

Den svenska Integritetsskyddsmyndigheten har inte inlett någon egen granskning av Clubhouse, men uppger att man avvaktar besked från Hamburg.

Ekot har sökt Clubhouse för en kommentar.