Coronavaccin

Ny studie: Astra Zenecas coronavaccin skyddar även äldre

2:00 min

En stor studie från Skottland visar att Astra Zenecas coronavaccin ger en mycket god skyddseffekt hos äldre, redan efter en dos.

I Sverige ges inte Astra Zenecas coronavaccin till äldre, eftersom det har saknats uppgifter om vilken effekt det har i högre åldersgrupper.

Men nu kommer en stor studie från Skottland som visar mycket god skyddseffekt hos äldre, redan efter en dos.

– De personer som är över 65, och även de över 75, har en väldigt god skyddseffekt av Astra Zenecas vaccin, säger Magnus Gisslén, professor vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– I Sverige och en hel del andra länder har man valt att inte använda det här vaccinet till äldre, vilket absolut kan diskuteras med resultaten från den här studien, som visar väldigt god effekt, säger han.

Studien är ännu inte publicerad eller vetenskapligt granskad, men presenterar data från över en miljon vaccinerade människor i Skottland, majoriteten äldre, och redovisar en god skyddseffekt. 85 procent för Pfizer Biontechs vaccin, och 94 procent för Astra Zenecas vaccin – efter en dos.

Det här gör att vi bör tänka om, och inte vänta med att ge äldre Astra Zenecas vaccin, menar Magnus Gisslén.

– Nu står vi inför en situation där vi har en stor smittspridning i Sverige. Vi står inför en stor risk att många ska bli svårt sjuka, läggas in på sjukhus, behöva intensivvård och dö. Det som gäller nu är ju att få ut så mycket vaccin som möjligt till de riskgrupperna, och då ska vi använda även Astra Zeneca-vaccinet, säger Magnus Gisslén.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att man först och främst behöver säkerställa att resultaten stämmer, men att beslutet också hänger på hur mycket vaccin det finns.

– Det är mycket möjligt att vi i något läge säger att man kan använda Astra Zenecas även till äldre. Men eftersom vi får så lite av det vaccinet blir det inga fördröjningar för någon att vi gör den fördelningen att personal och de under 65 får Astra Zenecas vaccin, och rna-vaccinet används till de äldre, säger Anders Tegnell.