COVID-19

Nya besöksrekord väntas i fjällen

1:53 min
  •  De stora svenska skidorterna ser ut att gå mot en ny rekordsäsong, visar en rundringning som Ekot har gjort.

  • Många destinationer uppger att de ser ut att slå förra året som på flera håll var det bästa hittills sett till antalet bokningar.

  •  “Vi har ett bokningsläge som ligger knappa 30 procent över fjolåret som var vårt rekordår”, säger Sigge Jungell, vd för destinationsbolaget i Funäsfjällen.

Även Vemdalsfjällen, som liksom Funäsfjällen ligger i Härjedalen i Jämtlands län, ser en stor ökning av antalet gäster under pandemin.

– Ja i fjol var det all time high. Då var det en ökning med 20 procent här i Vemdalen och det var det område för Skistar som ökade mest. Nu är ju bokningstrycket ännu bättre än i fjol så vi får se var det landar, säger Anna Hansson, vd för destinationsbolaget i Vemdalsfjällen till Ekot.

Sälenfjällen i Dalarna följer trenden. I Stöten har 95 procent av hela förra årets totala volym redan bokats upp enligt vd Johan Thorn.

– Bokningsläget ser väldigt bra ut, det är det bästa vi haft någonsin.

Liftbolaget Skistar med anläggningar i både Sälen, Vemdalen och Åre uppgav vid sitt senaste delårsbokslut i början av oktober att bokningsläget var rekordhögt jämfört med säsongen innan pandemin bröt ut - 14 procent upp, enligt vd Stefan Sjöstrand.

I Åre märker destinationsbolaget åter intresse från norska och utländska gäster. Det syns också på bokningarna i Stöten i Sälen, enligt vd Johan Thorn.

– 17 procent av hela vår volym ligger inbokad från Danmark och förra året var det ju noll procent med tanke på att gränsen stängde.

Men ökad smittspridning och skärpta restriktioner skapar också stor osäkerhet. Skidorterna jobbar även den här vintern med olika åtgärder för att minska trängsel och smittorisker.

Många krögare planerar för afterski och i Åre är tanken att nattklubbarna, som höll stängt i fjol, ska öppna igen såvida inte restriktionerna skärps ytterligare och de tvingas ställa om.

– Alla planerar för öppning, för det är det vi vet just nu och då är det det vi förhåller oss till. De typerna verksamheter kommer att använda sig av vaccinbevis och ID-kontroll vid dörren, säger Therese Sjölundh som är vd för destinationsbolaget i Åre.