Nya demonstrationer mot coronarestriktioner i flera städer

3:48 min

Det var nya demonstrationer mot coronarestriktionerna i lördags. Några hundra personer samlades i flera svenska städer för att protestera mot reglerna mot coronaviruset. En av dem var Line i Malmö, som stod på Gustaf Adolfs torg med en skylt.

– Ingen ska få säga till, jag kramas när jag vill!

Line var en av ungefär 200 demonstranter i Malmö. Men det var demonstrationer på flera platser i Sverige och Europa.

Sveriges radios reporter på plats i Stockholm rapporterade om en blanding av människor. Till exempel Högerextremister och människor som är emot vaccin och 5G-nätet.

I Stockholm hade ungefär 300 personer samlats. En av dem var Kaiso. Hon sa till P4 Radio Stockholm att hon är emot vaccin och munskydd.

– Man måste kunna bestämma över sin egen kropp. Man måste kunna andas frisk luft.

Menar du att du inte har det idag?

– Inte om jag tar masken på, säger Kaiso.

Demonstrationerna blev ganska lugna. Polisen anmälde några personer för brott mot ordningslagen. De som demonstrerade hade inte sökt tillstånd. Det måste man alltid göra för att demonstrera. Och just nu får inte mer än åtta personer samlas på en plats för att demonstrera, på grund av coronapandemin. Därför stoppade polisen demonstrationerna.

I Malmö ska de som ordnade demonstrationen betala 50 000 kronor i böter för brott mot pandemilagen. Det skriver Länsstyrelsen Skåne på sin hemsida.

Inrikesminister Mikael Damberg var upprörd. Han säger till TT att det är: "Total brist på respekt gentemot all den vårdpersonal som fortfarande sliter i pandemin".

I Malmö hade också några personer samlats för att demonstrera mot demonstrationen. En av dem var Dagny Karlsson. Hon hade en nära släkting som dog i covid-19 och demonstrationen är ett hån mot alla som dött, säger hon.

– En 44-årig tvåbarnsmamma. Detta är ett hån mot dessa personer att de ställer sig på detta torget.

Det säger Dagny Karlsson till P4 Malmöhus.