SVENSK POLITIK

Nya ministern ser ut att göra Hitlerhälsning på bild

2:15 min
  • På en bild som nättidningen Nyheter idag publicerat ser Sveriges nya civilminister Ida Karkiainen (S) ut att göra en Hitlerhälsning. Bilden ska ha tagits på en fest när Karkiainen var tonåring.

  • Ekot har talat med Ida Karkiainen som kommenterar det hela så här:

  • “Jag har inget minne av att jag ska ha gjort en sådan gest med syfte att sympatisera med nazismen. Jag gör verkligen inte det och har aldrig gjort det”, säger civilminister Ida Karkiainen till Ekot.

Civilminister Ida Karkiainen (S) fortsätter:

– Om jag gjort en sådan gest så har det varit någon form av misslyckat försök att förlöjliga eller ironisera det, någon gång på en fest då det varit lite dimmigt. Men aldrig i syfte att på något sätt sympatisera med den ideologin

Vad menar du med lite dimmigt?

– Ungdomsfester, det vet vi ju. Det kan vara lite dimmigt på ungdomspartyn.

Det står ju att du har varit på flera fester i Haparanda, där någon har sett dig, och där det återkommande spelades vit makt-musik och förekom Hitlerhälsningar. Förnekar du det?

– Jag har aldrig slagit igång någon sådan. Den där typen av musik är inte någon musik som jag sympatiserar med. Och har det förekommit sådan typ av musik på något party någon gång kan inte jag ta ansvar för det. Det finns bekanta som uttryckt rasistiska uppfattningar och jag har också varit väldigt tydlig många gånger att säga ifrån då, säger civilminister Ida Karkiainen (S).