Nya ministrar i nya regeringen

3:09 min

Nu är Magdalena Andersson ny statsminister. Idag presenterade hon ministrarna i sin regering. Alla är från Socialdemokraterna. Det var en stor pressträff, där media fick träffa alla ministrar.

Magdalena var finansminister innan hon blev statsminister. Finansministern planerar vad statens ska göra med alla pengar. Det är en mycket viktig roll i regeringen. Ny finansminister blir Mikael Damberg. Han var näringsminister förut.

Sveriges nya kulturminister kommer från Skåne i södra Sverige. Hon heter Jeanette Gustafsdotter. Hon sa att kulturen i Sverige har det svårt efter pandemin. Många teaterpjäser, konserter och andra föreställningar har stoppats. Nu måste kulturen få en viktig roll igen, sa hon idag.

– Pandemin är inte över ännu. Och därför känns det extra viktigt för mig när jag hör Magdalena Andersson säga att kulturen har en nyckelroll i samhällets återstart. Och det ska jag jobba med varje dag tillsammans med er. Kultur ska vara för alla, oavsett i landet var du bor. Det sa Jeanette Gustafsdotter som alltså är ny kulturminister.

Khashayar Farmanbar är politiker från Nacka kommun i Stockholm. Han blir ny energi- och digitaliseringsminister. Han har bott i Norra Norrland. Han pratade om nya jobb som skapas i Norrland. Batterifabriken i Skellefteå till exempel ska göra batterier till elbilar. Och stålindustrin bygger om för att stålet ska kunna göras utan fossila utsläpp. Det skapar nya jobb som kallas för gröna jobb, eftersom det handlar om att rädda klimatet.

– Det här är ju mina hjärtefrågor. Och dom gröna jobben som växer fram, inte minst i norra Sverige. Jag övertygad om att framtidens jobb är och kommer att vara, det kommer att ske med elektrifiering. Vi behöver både mer el i hela landet och bättre elnät.

En annan ny minister är Lina Axelsson Kihlblom. Hon har varit rektor på Ronnaskolan i Södertälje utanför Stockholm. Hon är ny skolminister. Sammanlagt är det nio nya namn i regeringen. Du kan läsa hela listan på vår hemsida sverigesradio.se 

Sveriges nya regering

Magdalena Andersson, statsminister

Hans Dahlgren, EU-minister

Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

Johan Danielsson, bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister

Mikael Damberg, finansminister

Max Elger, finansmarknadsminister

Ida Karkiainen, civilminister

Peter Hultqvist, försvarsminister

Tomas Eneroth, infrastrukturminister

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister

Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Lena Hallengren, socialminister

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister

Anna Ekström, utbildningsminister

Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

Ann Linde, utrikesminister

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor

Matilda Ernkrans, biståndsminister