SMITTA

"Nys i tröjan bättre än i armvecket"

1:45 min

"Nys i armvecket" har vi fått lära oss. Men aerosolforskaren Ruud Verdaasdonk vid Twente-universitetet i Nederländerna har med en specialkamera filmat dropparna som sprids vid olika sorters nysningar och konstaterar att armvecket inte är bästa lösningen.

Det är till och med så att när luftflödet begränsas av armvecket så kan den luft som ändå läcker ut på sidan få extra fart, så att salivdropparna får en extra skjuts. Bättre är då att dra upp halslinningen på tröjan eller skjortan och nysa – eller hosta – rätt ner mot magen. Filmerna visar en tydlig skillnad, när forskaren nyser ner innanför tröjan kommer inga droppar ut i rummet.

Jacob Löndahl vid Lunds universitet forskar också om hur virus och partiklar sprids i luften och har sett filmerna, och tycker det är en kreativ lösning som kan fungera bra:

– Armvecket är ju inte någon särskilt fullständig barriär så om man har en lämplig tröja är det nog bättre att göra som forskaren gjorde, säger han.

Inte heller statsepidemiolog Anders Tegnell är främmande för att nysa ner i tröjan kan vara effektivt, men vill inte komma med en ny rekommendation, eftersom det också handlar om att det ska vara enkelt och något invant, eftersom det är bråttom när nysningen väl kommer.

– Med allt sådant där måste man ju göra något som är enkelt och hyfsat etablerat och det där med att nysa i armvecket är ju något som har förekommit tidigare och som det fanns en hyfsad acceptans för, säger Anders Tegnell.