LSS

Nytt projekt ska motverka ensamhet för funktionsnedsatta

3:02 min
  • Nu startar föreningen FUB i Uppsala projektet "Relationer som funkar".
  • De vill göra det lättare för funktionsnedsatta med kärleksrelationer och kompisar.
  • "När man har gjort LSS-verksamheter har man inte tänkt så mycket på att underlätta de nära relationerna, utan man jobbar mer med att andra saker i vardagen ska funka, man ska kunna städa och diska och gå och handla", säger Magnus Lindén på FUB. 

Nu startar föreningen FUB i Uppsala projektet "Relationer som funkar", som ska göra det lättare för funktionsnedsatta med både kärleksrelationer och kompisar. Therese Wappsell och Magnus Lindén är ledare för projektet :

– Alltså om man vill bara hitta kompisar så kanske det inte finns anpassade aktiviteter, till exempel. Det kan ju vara ett problem. Det kan vara ett problem att man känner sig ensam och har svårt att hitta nya vänner. Man kanske känner sig osäker för att man har en funktionsnedsättning, säger Therese.

Ensammare än många andra

– Ja, personer med funktionsnedsättningar i stort och särskilt personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism är mycket ensammare än många andra. Vi kommer att jobba med att göra det lättare att skapa nya relationer eller att fördjupa de relationer man har, eller få relationerna att funka överhuvudtaget. Då pratar vi om nära relationer som kanske kompisar, flick- och pojkvän eller familj eller så där, säger Magnus.
– Alltså det är superviktigt, säger Therese.

Tror du att det kan bli så då?
– Alltså jag hoppas ju det, att vi inom "Relationer som funkar" skapar värsta kärleksrevolutionen nu, säger Therese.

Ingen tänkte på hur det ska funka med relationer

– Det är också så att när man har gjort LSS-verksamheter har man inte tänkt så mycket på att det ska underlätta de nära relationerna, utan man jobbar mer med att andra saker i vardagen ska funka. Man ska kunna städa och diska och gå och handla, men man jobbar inte med..jamen...Hur tar jag kontakt med nya personer och hur flirtar jag till exempel?

Ja, LSS-personal behöver kanske bli bättre på att prata om kärlek och relationer med dem som har funktionsnedsättning. Och kanske behövs det också fritidsaktiviteter som gör det lättare att träffa kompisar.

Par kan hindras från att sova ihop

En sak som kan försvåra kärleksrelationer är att man inte får ha någon partner som sover över på vissa LSS-boenden, säger Therese:
– Det hindrar ju personer med LSS att leva ett liv som alla andra, för att då nekar man ju någonting liksom och vi ska ha rätten att leva som alla andra och alla andra har rätt att älska vem de vill och när man vill. Då borde också vi personer med LSS-beslut få göra det, menar Therese.

– Man har ju rätt till ett gott liv när man har LSS-beslut och då tänker vi att relationerna är kanske det viktigaste i ett gott liv, säger Magnus.

Vill ha hjälp av funktionsnedsatta

För att få veta mer om vad det finns för problem som behöver lösas ska projektet ta hjälp, av dem som vet bäst, berättar Magnus:
– Vi ska samla in tankar och idéer från personer som har egen erfarenhet av intellektuell funktionsnedsättning eller autism.

Ny social app

Projektet "Relationer som funkar" ska också göra en ny mötesplats på internet där man kan prata med andra:
– Ja, en ny social app, som en hemsida, där man kan lära känna nya personer, berättar Magnus.
– Ja, för att man ska kunna typ chatta och träffa nya vänner, säger Therese.
– Och vi jobbar med olika företag som är jätteduktiga på att göra appar lätta att förstå, även om man till exempel inte kan läsa eller har väldigt svårt att förstå när det är mycket information, säger Magnus Lindén och Therese Wappsell till Klartext.