Våldsamheter

Ökade politiska motsättningar i Nordirland

2:21 min
  • De politiska motsättningarna mellan de ledande politiska partierna i Nordirland ökar efter den senaste veckans våldsamheter, detta inför en extrainkallad debatt i det nordirländska parlamentet.
  • Den nordirländska regeringschefen Arlene Foster kritiseras för att hon kräver Nordirlands högste polischefs avgång. Foster anklagar polisen för att favorisera nationalistiska partiet Sinn Fein.
  • Under påskhelgen attackerades poliser på flera platser i Nordirland, 41 polisers skadades och tio personer greps.

De politiska motsättningarna mellan de ledande politiska partierna i Nordirland ökar efter den senaste veckans våldsamheter, detta inför en extrainkallad debatten i det nordirländska parlamentet imorgon. Samtidigt uttrycker polisen i Nordirland oro inför att polisens agerande nu används som ett slagträ i debatten:

– Mark Lindsay är chef för polisförbundet i Nordirland och säger att det finns en stor upprördhet bland poliser över att polisens arbete nu kommit att politiseras i Nordirland.

Kritiken riktar sig inte minst mot den nordirländska regeringschefen Arlene Fosters avgångskrav de senaste dagarna mot Nordirlands högste polischef. Foster, som tillhör unionistsidan i den nordirländska konflikten anklagar polischefen för att favorisera den, irlandsvänliga, nationalistiska sidan av konflikten och det ledande partiet där, Sinn Fein.

Foster höll dock kvar vid sitt avgångskrav mot polischefen i en intervju i BBC i morse och sa att det polisens agerande får det att framstå som att det finns en regel för Sinn Fein-politiker och en annan för alla andra i Nordirland.

Ja, sen årsskiftet när de nya reglerna för import och export efter brexit infördes i Nordirland har motsättningarna där kommit upp till ytan igen. Unionisterna, de som vill att Nordirland alltid ska tillhöra Storbritannien är kritiska till reglerna och är oroliga för att reglerna ska stärka stödet för ett enat Irland.

Frustration över det antas vara en orsak till våldsamheterna de senaste dagarna, då över 40 poliser skadats och 10 personer gripits, men också just anklagelser om att polisen i Nordirland skulle agera partiskt. Unionisterna är t ex upprörda över att polisen inte ingrep mot en begravning där flera högt uppsatta Sinn Fein-politiker deltog trots rådande nedstängning.

Men Sinn Fein slår tillbaka:

– Sinn Fein-politikern John O'Dowd sa t ex i en tv-debatt igår kväll att unionisterna nu bara försöker släta över de politiska misstag man gjort under senare år.

Imorgon har det nordirländska parlamentet kallats in trots påskledighet för att debattera läget och inför den extrainsatta debatten är nu alltså misstron nu stor mellan de styrande parterna i Nordirland.
Hittills har den brittiske premiärministern Boris Johnson inte kommenterat de senaste dagarnas oroligheter i Nordirland.