Oklart vad som kommer hända med afghaner som fått beslut om utvisning

3:12 min

Det är inte klart vad som kommer hända med afghaner i Sverige som har ett beslut om utvisning. Just nu är alla utvisningar till Afghanistan stoppade, och Migrationsverket ska göra en ny bedömning om säkerheten i Afghanistan. Men under tiden kan afghaner som var på väg att bli utvisade ansöka om inhibition. Det betyder att utvisningen pausas, och personen har rätt att få ekonomisk hjälp igen.

21-årige Ali blev nyligen släppt från förvaret där han var inlåst, i väntan på att bli utvisad till Afghanistan. Nu bor han hos en vän och har ingen egen inkomst.

– Det är min kompis som betalar för mat och hyra, och gör allt för mig, säger Ali.

Den 16 juli bestämde Migrationsverket att alla utvisningar till Afghanistan stoppas. Migrationsverket tar inte heller några beslut om asyl för personer från Afghanistan just nu. Det är på grund av säkerhetsläget i landet. Ungefär 1900 afghaner var på väg att bli utvisade från Sverige. Det finns också ungefär 5000 afghaner som har fått ett beslut om utvisning, men som har tillälliga uppehållstillstånd i Sverige. Till exempel för att arbeta eller studera på gymnasiet.

Afghaner som har beslut om utvisning behöver alltså inte lämna Sverige just nu. De kan ansöka om inhibition. Det betyder att beslutet om utvisning blir tillfälligt stoppat. Sedan kan de kontakta Migrationsverket för att ansöka om att hjälp med pengar och bostad igen. Det säger Guna Graufelds som jobbar på Migrationsverket till Ekot.

– När man har fått det här beslutet om inhibition så kan man vända sig till Migrationsverket och ansöka om dagersättning, säger Guna Graufelds.

Men det är ännu inte klart om de här afghanerna kommer få uppehållstillstånd och stanna i Sverige, säger Guna Graufeld. Migrationsverket följer läget i Afghanistan, och håller på att göra en ny bedömning av säkerheten. Migrationsverket undersöker hur säkerheten är i olika länder som asylsökande kommer ifrån. Deras bedömning påverkar vilka som får asyl i Sverige.

Men i väntan på Migrationsverkets nya bedömning är alltså alla utvisningar och beslut om asyl för afghaner stoppade.