JEMEN

Dödligaste månaden hittills i Marib: ”En mardröm som aldrig tar slut”

2:04 min
  • Oktober blev den dödligaste månaden hittills i jemenitiska Marib med över 100 civila dödsoffer och tusentals som tvingats fly sina hem eller flyktingläger.

  • Human Rights Watch har dokumenterat mängder av attacker från Houthierna med ballistiska robotar mot civila områden och konstaterar att det råder en fullständig brist på respekt för människors liv.

  • Boende i Marib säger till Ekot att situationen är mer desperat än någonsin att nästan ingen hjälp når fram och Afrah Nasser på Human Rights Watch kallar situationen för en mardröm som aldrig tar slut.

Våldsamt eskalerande strider gjorde oktober till den dödligaste månaden på flera år i jemenitiska Marib. Vittnen berättar för Ekot om urskiljningslösa attacker mot civila och folk som flyr sina hem.

Och Human Rights Watch som dokumenterar övergrepp i konflikten konstaterar att Houthirebellernas attacker riktat sig mot civila områden, det säger organisationens Jemen-ansvariga Afrah Nasser.

– Vi har dokumenterat rättsvidriga attacker med ballistiska robotar mot civila från Houthimilisen, säger hon. 

– Berättelserna vi hör är några av de mest fasansfulla vittnesmålen. Sedan september och oktober har attackerna ökat vilket också inneburit fler dödade och skadade civila och fler som tvingas fly.

Över 100 civila dödades under oktober i provinsen Marib, flera attacker riktades också mot provinshuvudstaden med samma namn.

Marib är den olje- och gasrikaste provinsen i Jemen och det enda område i norr som kontrolleras av regeringen. Staden har av internflyktingar vuxit från en småstad till att husera mellan två och tre miljoner flyktingar.

Houthirebellernas offensiv i området har pågått i ett år men intensifierats kraftigt de senaste månaderna och är nu den blodigaste fronten i hela Jemenkriget.

Boende i Marib, som inte kunnat medverka i inspelad form, säger att folk konstant fruktar för sina liv, de är mer desperata än någonsin. Att flyktingar tvingas fly om och om igen. Och att extremt lite hjälp når fram och flera områden är belägrade och där släpps ingen hjälp in alls.

– Det är en mardröm och en mardröm som bara fortsätter.

Enligt Human Rights Watch råder en iskall brist på respekt för människors värde och liv.

– Vi ser en total ignorans från framförallt Houthimilisen och det syns inget slut på våldet, säger Afrah Nasser.

–En av de mest smärtsamma aspekterna är hur lite uppmärksamhet det som pågår i Marib får i internationell media, av politiker och hjälporganisationer.

När jag själv besökte Marib sa många att omvärlden struntade i dem. Att deras öde varken engagerar organisationer, medier eller regeringar. En åsikt som fortfarande är aktuell enligt Afrah Nasser på Human Rights watch.

– Många känner sig glömda eftersom de inte får någon uppmärksamhet. Därför känner de sig - och är också - helt oskyddade.