Coronapandemin

Oljud från grannar – ett allt större problem när många sitter hemma

1:59 min
  • Några av landets största störningsjourer uppger för Ekot att antalet anmälda klagomål ökade kraftigt under förra året.
  • Hög musik står för den största andelen av klagomålen. 
  • Men den kraftigaste ökning av anmälningarna under pandemin gäller störande ljud, klampande och dunsar, enligt Störningsjouren i Göteborg AB.

– Det har varit en enorm ökning för våran del i Göteborg, säger Lars Lansinger som är nattchef på Störningsjouren i Göteborg AB:

Vad är det folk hör av sig om?

– Framför allt så är det det vi benämner ”klamp och duns”, man kan kalla det för ”spring i lägenheten”. Under den tidiga kvällen är det oftast barn som får leka fritt i lägenheterna, den typen av störningar har ökat och det behöver inte bara vara barn utan vuxna också.

Störningsjouren i Göteborg AB, som servar de kommunala bostadsbolagen och några av de större privatvärdarna i Göteborg, fick ganska direkt i mars förra året en kraftig ökning av antalet anmälda akuta störningar. Under hela förra året ökade antalet störningsärenden med runt 40 procent, från knappt 6000 året innan - till nära 8300 under 2020, men själva ökningen skedde efter att pandemin bröt ut i mars.

Även den privata aktören Svenska Störningsjouren och de kommunala störningsjourerna för Stockholmshem och MKB:s fastighetsbolag i Malmö har haft ett ökande antal anmälningar, mellan 25 och 30 procent, under förra året.

Hög musik är ett av de vanligaste klagomålen. Störningarna från fester har ökat något men den kraftigaste ökning av anmälningarna gäller störande ljud, klampande och dunsar, enligt Störningsjouren i Göteborg. Människor har varit mer hemma vilket genererar mer ljud och kanske är det så att toleransnivån har sjunkit något, menar Lars Lansinger:

– Jag tänker på alla de här människorna som jobbat hemifrån, som inte har gjort det tidigare, där upplever man en enorm frustration. Då sitter man hemma och jobbar i lägenheten och så hör man mycket mer ljud. Det är många fler som också är hemma runtomkring. Och sedan blir det kväll, då vill man kanske titta på TV och koppla av och då hör man grannarna igen och då nästan exploderar det. Då är man så trött på det som pågår vecka ut och vecka in, det är mycket mer frustration.

Han menar att hyresgästerna ska känna sig trygga med att kunna slå larm till störningsjouren men menar också att situationen vi befinner oss i är jobbig för alla:

– Alla har det ganska jobbigt just nu och det gäller även barnen som i inne mycket. Naturligtvis så låter de lite. Så jag tror alla måste vara lite mer toleranta.