Livet - med Ullakarin Nyberg

I programmet Livet pratar Ullakarin Nyberg med en lyssnare om frågor som kan vara svåra att reda ut, ensam. Det är ett terapeutiskt samtal, med syfte att ge vägledning och styrka att komma vidare. I samtalen bedrivs ingen behandling, Ullakarin Nyberg har inte alla de svar du söker men hon är bra på att ställa de frågor som behövs för att komma framåt.

- Jag brukar fråga om det som smärtar och skaver. För att jag är nyfiken men också för att jag är övertygad om samtalets läkande kraft, säger Ullakarin Nyberg.

Ullakarin Nyberg, 61, är till vardags psykiater och suicidforskare och har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt att genom samtal hjälpa människor i kris.
- Det finns en enorm kraft i att formulera sin egen livsberättelse och sätta ord på svårigheter tillsammans med någon som lyssnar, säger säger Ullakarin, som började sin bana som cancerläkare. 
- Efter ett par år märkte jag att det var människornas inre liv som intresserade mig, snarare än det fysiska, och valde då psykiatrin istället.

I sitt nuvarande arbete träffar Ullakarin de som upplevt det kanske värsta man kan vara med om – att förlora en nära anhörig i suicid. Hon har också egen erfarenhet av att leva med en svårt deprimerad förälder.

- Det finns nästan ingenting som skrämmer mig längre, säger hon. Livet och jobbet har gjort mig orädd och det är användbart i alla terapeutiska samtal, också i radio.

Varför ”Livet”?

- För att livet rymmer allt. Sorg och glädje, smärta, kärlek och ensamhet. Men växlingarna däremellan kan vara svåra att hantera, ensam. Alla människor förenas i dessa erfarenheter och min förhoppning är att lyssnarna i kontakten med mig ska våga dela med sig och genom det själva få hjälp – och hjälpa andra.

Ullakarin Nyberg hördes som sommarvärd i P1 den 17 augusti, 2021.