Om Sommar och Vinter i P1

Sommar i P1 har varit svensk radiotradition sedan 1959. Sommarpraten sänds klockan 13:00 i P1 varje dag mellan midsommardagen och slutet på augusti. I dem möter du intressanta personer som själva berättar om sina upplevelser och spelar sin egen musik.

Lyssna på Sommar i P1 i appen Sveriges Radio Play för IOS (Appstore öppnas i nytt fönster)

Lyssna på Sommar i P1 i appen Sveriges Radio Play för Android (Playstore öppnas i nytt fönster)

Om Sommar i P1

Sommar i P1 är ett av Sveriges Radios stora flaggskepp. Idén till programmet kom från Tage Danielsson, då chef för Radiounderhållningen och har sänts i radio ända sedan 1959.

Idag har Sommar i P1 en miljonpublik i FM och efterhandslyssningen ökar och ökar för varje år. 2021 slog Sommar i P1 ett nytt lyssningsrekord när poddversionen av programmet hade en veckoräckvidd på över två miljoner, något ingen annan svensk podd hade haft tidigare.

Varje år utses sommarvärdarna av Sommars namnkommitté. Namnet på alla de 58 personer som ska sommarprata är en mycket väl bevarad hemlighet ända fram till försommaren. Då presenterar programchefen Bibi Rödöö årets sommarvärdar i en direktsänd presskonferens. Det är Sveriges Radios största presskonferens och intresset från media är stort.

2022 avslöjas årets sommarpratare den 9 juni.

Programserien inleds alltid på midsommardagen och avslutas i mitten av augusti. Under sommaren recenseras sommarpraten dagligen i ett flertal dagstidningar och programmens innehåll skapar ofta rubriker i pressen. Sommar i P1 är en av få kvarvarande ”lägereldar” i Sverige.

Sedan 2007 har publiken röstat fram Lyssnarnas Sommarvärd, där den person som lyssnarna helst vill höra får vara värd för ett helt eget sommarprat i mitten av juli. Uttagning och omröstningen som utser Lyssnarnas sommarvärd sker under den tidiga våren samma år.

Vanliga frågor och svar om Sommar i P1

Vilka ska sommarprata 2022?

Här hittar du hela listan på Sommarvärdarna 2022! Du kan också skriva ut hela listan som kalender; Sommarkalendern för utskrivning hittar du här.

När börjar Sommar i P1 och hur länge håller det på?

Det första sommarpratet sänds alltid på midsommardagen och det sista sänds i mitten av augusti. 2022 sänds det första sommarpratet den 25 juni och det sista 21 augusti.

Hur lyssnar jag på sommarpratarna?

Sommar i P1 sänds i radio varje dag kl 13:00 mellan midsommardagen och augusti. Vill du lyssna direkt på dagens sommarpratare kan du göra det både i radio och i appen Sveriges Radio Play.

I appen Sveriges Radio Play publiceras även en poddversion av varje sommarprat kl 07:00 samma dag som de sänds i FM.

Har du svårt att hitta fram till P1 på FM-bandet i din radio kan du ta hjälp av Teracoms frekvenstabell. I appen Sveriges Radio Play klickar du på den blå P1-ikonen för att komma till direktlyssningen.

Vad heter dagens sommarpratare?

I Sommar i P1:s avsnittslista kan du lätt se vem det är som sommarpratar/t idag. Avsnittslistan hittar du såklart också i appen Sveriges Radio Play.

Var hittar jag låtlistan för dagens sommarprat?

Klickar du dig fram till dagens sommarprat på vår hemsida och scrollar ner kommer du att se en lista på alla låtar som spelades i programmet. Om du letar efter en låtlista till ett äldre program och vet vilket datum det sändes kan du använda vår sökfunktion för låtlistor i Sommar i P1.

Hur länge kan jag lyssna på sommarpraten i efterhand?

Hur länge du vill! I poddversionen klipps en del av musiken ned för att sommarpraten ska kunna fortsätta att vara tillgängliga för lyssning på vår hemsida och i appen Sveriges Radio Play.

Var kan jag hitta de äldre sommarpraten?

Förutom vår avsnittslista i appen Sveriges Radio Play så finns det även en smidig guide till alla publicerade sommarprat sedan 1959 på vår hemsida.

Vilka bestämmer vem som får sommarprata?

Alla sommarvärdar utses av Sommars Namnkommitté, utom en: Lyssnarnas Sommarvärd. Under uttagningsperioden, som ofta sker tidig vår, kan vem som helst skicka in sin "demo" för sitt eget sommarprat. Efter det väljs åtta kandidater ut. Sedan får publiken rösta på den berättelse som de helst vill höra som ett helt sommarprat. Lyssnarnas sommarvärd brukar tillkännages strax innan hela listan på sommarpratare blir offentlig.

Bengt Einar "Sotarn" Johnsson är Lyssnarnas Sommarvärd 2022.

Vad kan ett sommarprogram handla om?

Det härliga med sommarprat är att de kan handla om vadsomhelst som sommarvärden vill berätta. Allt ifrån manus till musik bestäms av värden själv med hjälp av en producent.

Vem har sommarpratat flest gånger?

50 gånger sommarpratade utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark och tar därmed hem rekordet för flest sommarprat. På andra plats kommer radioprofilen Jörgen Cederberg som var sommarvärd 49 gånger.

Eftersom Sommar i P1 ändrat format under åren så är de här gamla rekorden omöjliga att slå; bägge sommarpratade många gånger under en och samma sommar. På vår hemsida kan du läsa mer om Sommar i P1:s historik.

Om Vinter i P1

Som Sommar, fast på vintern. Vinter i P1 sänds under jul–och nyårshelgen. Sedan 2011 har Sveriges Radio låtit lyssnarna avgöra vilka av alla tidigare Sommarvärdar som ska bli Vintervärdar. De åtta värdarna presenteras i början av december av programchefen Bibi Rödöö i en direktsändning.

Det första Vinterprogrammet i Sveriges Radio sändes redan 1969 och då hette programmet På Vintergatan. Det sändes fram till 1974, återuppstod två gånger på 1990-talet och hade nypremiär 2008.